Erős Európát akar a német elnök

Fotó: MTI/AP / Michael Sohn

-

A politikai és gazdasági árkok betemetésére szólított fel, és a "27-ek erős Európája" mellett szállt síkra szombaton, kétnapos hivatalos látogatásának második napján Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a görög fővárosban.


A documenta 14 művészeti kiállítást megnyitva Steinmeier kijelentette: Görögország számára az euróválság és az annak nyomán szükségessé vált gazdasági és társadalmi átalakulások fordulópontot jelentettek. Ehhez járult a menekültválság, amely hatalmas kihívás az ország számára.

"A szíriai háború, a törökországi és közel-keleti válságok Görögország közvetlen szomszédságában történnek" - mutatott rá a német elnök.

Európai távlatban Görögország támogatása az elmúlt években ugyanakkor "a szolidaritás példa nélkül álló megnyilvánulása volt" - tette hozzá.

A világviszonylatban kiemelkedő documenta 14 művészeti tárlatot idén Kasselben és Athénban rendezik, mottója "Athéntól tanulni". Témái közé tartozik a pénzügyi és adósságválság is. Steinmeier Prokopisz Pavlopulosz görög elnökkel közösen nyitotta meg a kiállítást.

A német államfő görögországi látogatása - hivatali időszakának harmadik hetében - a támogatás és megbecsülés jele a pénzügyi és menekültválság által súlyosan érintett balkáni ország felé - írta a dpa. Steinmeier a görög elnökön kívül Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel is tárgyal. Napirenden szerepel az Európai Unió jövője, a menekültválság és a Törökországhoz fűződő viszony.