Érkeznek az autóhitel-elszámolások, sokan meglepődnek majd

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Lezárult a deviza alapú autó- és személyi hitelek forintosítása. A bankoknak december 15-ig kell az ügyfeleket értesíteni arról, hogy a jövőben mennyi lesz az új kamat és az új törlesztőrészlet. Sokan nemhogy jobban, rosszabbul járnak majd. Összeszedtük az újabb forintosítással kapcsolatos tudnivalókat és határidőket.


A kormány még augusztus 19-én állapodott meg a Magyar Bankszövetséggel, hogy a bankok a jelzáloghitelek után az autóhiteleket és a személyi kölcsönöket is forintosítják. Egy hónappal később az Országgyűlés törvényt is hozott az ügyben, kimondták, hogy a 2015. augusztus 19-i árfolyamon váltják át ezeket a kölcsönöket. Ez zárult le most, december 1-jén.A svájci frank alapú hiteleket 287,20 forinton, míg az euró alapúakat 309,20 forinton váltották át. Előbbi jóval kedvezőtlenebb, mint a jelzáloghitelek esetében volt, ott ugyanis 256,50 forintos kurzust határoztak meg a svájci frankra. A tényleges és az átváltás árfolyama közötti különbözetet azonban akárcsak a jelzáloghiteleknél, ennél a forintosításnál is fele-fele arányban a bankok és az állam vállalták át. Ez összesen nagyjából 15-15 milliárd forint terhet jelent nekik.

Az ING vezető elemzője, Balatoni András korábban úgy kalkulált, hogy az átváltás átlagosan 10 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést hozhat. A forintosítást előíró törvényben ugyanis az szerepel, hogy a hitel kamata a jövőben sem lehet magasabb az eddiginél. Az MNB statisztikái szerint a frankalapú autóhitelek átlagkamata most 7,45 százalék, míg a személyi kölcsönöké 13,1 százalék körül alakul.


Most jön a feketeleves

Csakhogy sokakat érhet majd meglepetés, ha kézbe veszik a bank tájékoztatóját, amelyet december 15-ig kell kiküldeni, és amelyben benne kell lennie a tartozás összegének, az új kamatnak és az új törlesztőrészletnek. Azzal szembesülhetnek majd, hogy nemhogy kevesebb, hanem épp ellenkezőleg, a korábbinál is több lesz a havi részletük.

Azoknak például, akik elmaradtak a törlesztéssel. Azenpenzem.hu szakértője, Lovas Judit korábban a Vs.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a 305 milliárdnyi élő szerződésből az ügyfelek több mint fele eleve késedelmesen fizet. Náluk a hátralék összegére a kedvezőtlenebb, 287 forintos frankárfolyamot veszik figyelembe, így tartozásuknak erre a részére nem kapnak jóváírást. Nekik növekedni fog a törlesztőrészletük.

Akárcsak azoknak, akiknek olyan autóhitelük van, amelynél nem viselték az árfolyam- és kamatnövekedésből adódó törlesztőrészlet-emelkedés teljes hatását, hanem a ki nem fizetett részleteik külön számlán gyűltek, növelve ezzel az adósságukat például a futamidő végén. Az ő esetükben is jelentősen megugorhat a törlesztőrészlet. A jogalkotó annyiban próbált ezen enyhíteni, hogy törvénybe foglalta: a havi törlesztő 25 százalékánál nagyobb mértékben nem nőhet a részlet. Ezeknek a kölcsönöknek a futamidejét is meghosszabbítják, az MNB számításai szerint átlagosan 2 évvel. Ha viszont valaki már kapott fizetési könnyítést a bankjától, akkor nem a csökkentett törlesztőhöz képest mérik a 25 százalékot, hanem az eredeti havi összeghez.


Mit tehet, ha nem akar havonta többet fizetni?

Az ügyfelek ezt nem kötelesek elfogadni, megtehetik, hogy az értesítés kézhez vételétől számított 30 napon belül nyilatkozatot küldenek a banknak, amelyben jelzik, hogy felmondják a szerződést, és 60 napon belül egy összegben, piaci devizaárfolyamon számolva a teljes tartozást kifizetik. Erre azonban kicsi az esély, így nem marad más választás, mint nyögni a magasabb törlesztőrészletet.

Maradt még egy lehetőség, panaszt lehet tenni akkor, ha

  • december 15-ig nem érkezett meg a tájékoztató
  • ha vitatható a forintosítás utáni kamat, vagy hibás a jövőbeni törlesztőrészleteket tartalmazó táblázat.

A pénzintézeteknek 60 napjuk lesz rá, hogy reagáljanak.Aki se nyilatkozatot, se panaszt nem tesz, annak lényegében automatikusan módosul a szerződése és ezzel együtt a törlesztőrészlete is változik. Az új összeget először januárban kell majd fizetni.


Lényegében megszűnik a devizahitel

A mostani forintosítás több százezer ügyfelet érint. Közülük több tízezer embernek van egyszerre autó- és fogyasztási hitele is. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter nyár végén, a bankszövetséggel történt megállapodás után úgy nyilatkozott, hogy a mostani forintosítással a devizahitelek aránya a jelenlegi 54 százalékról 3 százalékra csökkenhet majd.

Az átváltás nem érinti azokat, akiknek deviza alapú hitelkártya-tartozása, folyószámlahitele vagy lombardhitele van. A céges autóhitelekre sem vonatkozik az újabb forintosítás, akárcsak azokra a devizaalapú, illetve devizában törlesztett autóhitelekre, autólízing-szerződésekre és személyi kölcsönökre, amelyeket a bank már felmondott és átadott egy külső követeléskezelőnek.

További részleteket a devizahitelekről itt olvashat.