Erkélyt építenek a Vár műemlékvédelem alatt álló épületére Orbánnak

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

-

A volt karmelita kolostor Dunára néző oldalára építenek egy hatalmas teraszt. Ide költözik a Miniszterelnökség és Orbán Viktor.


Eredetileg az volt a kormány Hauszman-tervében, hogy a Várnegyedet arra az állapotra állítják vissza, ahogy a II. világháborút megelőzően nézett ki. A képek alapján azonban úgy fest, mégsem lesz ez így, ugyanis a műemléki védelem alatt álló karmelita kolostor Dunára néző oldalára egy hatalmas erkélyt terveznek építeni – tudta meg a 444.


Ebbe az épületbe költözne a Miniszterelnökség, sőt, a tavaly decemberi ígéretek szerint már márciusban odaköltözött volna a tárca. Most azonban úgy tűnik, az épület komoly átalakításon megy át előtte: már a tetőszerkezetet is megbontották, az egyik emelet ablakait pedig kibontották ajtó méretűre.

Hogy valóban teraszt építenek, azt az a kép is erősíti, amelyet a Népszabadság munkatársa készített pár napja egy olyan épület makettjének bemutatóján, amelyet a kolostor mellé terveznek felépíteni. Mindenesetre rákérdeztünk a Miniszterelnökségen, hogy valóban erkély épül-e, miért van rá szükség, és miért módosították miatta az eredeti terveket. Amennyiben válaszolnak, azzal frissítjük cikkünket.


Frissítés

A Miniszterelnökség kérdéseinkre úgy reagált: „A Karmelita kolostor első emeletén, a Duna felőli oldalon helyezkednek el az állami protokoll fogadóterei, ezért előtte ugyancsak protokoll funkciójú terasz kerül kialakításra”.