Érem nélkül zárták a délelőttöt a magyarok a kajak-kenu Eb-n

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A legjobb eredményt a Nádas–Hérics-páros érte el: férfi kajak kettes ötszáz méteren féltávnál 2. helyen álltak, végül negyedikek lettek a csehországi Racicében rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon.


Női ötszáz egyesben nem indult magyar a vasárnapi döntőben, lengyel győzelem született. Férfi kenu ötszáz egyesben viszont izgulhattunk magyarért, a fiatal Korisánszky Dávidtól már az is nagy teljesítmény volt, hogy bejutott a döntőbe. A hazai pályán versenyző, cseh Fuksa végül megvédte Eb-címét, Korisánszky nyolcadikként zárt – egy hellyel a német olimpiai bajnok Brendel mögött.


Férfi kajak ötszáz egyesben is indult magyar: Bárdfalvi Márk, aki Fábiánné Rozsnyói Katalinnál edz. Bárdfalvi nagyot hajrázott a táv háromnegyedénél, de a végére elfáradt, így nyolcadik helyre ért be – a számot a dán versenyző nyerte. Férfi kajak négyes ezer méteren nem jutottak magyarok a döntőbe, ahol cseh győzelem született – második aranyuk volt ez már vasárnap, zsinórban harmadszor nyertek ezen a távon.

Női kajak kettes ötszázon 2004 óta egyszer fordult elő, hogy nem magyar hajó nyert az Eb-n, ám most nem jutott döntőbe magyar páros – de Benedek Dalma szerb színekben, Dalma Ruzicic néven elindult. A számban lengyel győzelem született – 2013-ban ők verték meg a magyar egységet –, Ruzicicék pedig bronzérmet szereztek. Férfi kenu kettes ötszázon ismét drukkolhattunk magyar duónak. A rajtot nem kapta el jól a Szabó Gábor–Bodonyi András-páros, végül utolsó, kilencedik helyen értek be, nagyon lemaradva a nyolcadiktól. A számot orosz duó nyerte.

A következő döntőben – férfi kajak kettes ötszáz – a Nádas Bence–Hérics Dávid-páros indult, kemény mezőnyben. Féltávnál a második helyen álltak a magyarok, de fokozatosan fáradtak el és estek vissza a táv második felében. Végül lemaradt a dobogóról Nádas (képünkön) és Hérics, negyedikek lettek, de nagyot mentek.

Így a magyarok érem nélkül zárták a vasárnap délelőttöt. Délután a kétszáz méteren versenyző Balaska Márk–Birkás Balázs kajakos duónak, a szombat délelőtt Takács Kincsővel 500 méteren ezüstérmes kenus Lakatos Zsanettnek drukkolhatunk.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) döntése értelmében Magyarország jobbára fiatal, U23-as versenyzőkből álló csapattal vesz részt az Eb-n, mert idén a júniusi, bakui Európa-játékok, valamint az augusztusi, milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz a fő verseny a sportág szereplői számára. Ugyanakkor mások, így például a németek, a házigazda csehek, a lengyelek, a oroszok vagy a románok erős gárdával érkeztek Racicébe.


A további program

  • 200 m-es döntők 12.05
  • 5000 m-es döntők 14.37