Eredetileg párizsi merényletet terveztek a brüsszeli robbantók

Forrás: BELGIAN FEDERAL POLICE

-

Mohamed Abrini, a pénteken elfogott "kalapos terrorista" azt vallotta, hogy eredetileg Párizsban terveztek terrortámadást, de a Salah Abdeslam elfogása utáni rendőrségi nyomozás gyorsasága miatt meggondolták magukat és Brüsszelt választották célpontnak, közölte a brüsszeli ügyészség


Abrini elismerte, hogy ő volt az a férfi, aki a két öngyilkos merénylővel együtt látható azon a biztonsági kamerafelvételen, amely március 22-én a brüsszeli Zaventem repülőtéren készült, nem sokkal a robbantások előtt. Abrini fehér kabátban és kalapban egy csomagszállító kocsit tol a felvételen. A kabátot később egy szemetesbe dobta, a kalapot pedig eladta.

A férfi, aki a hatóságok szerint a párizsi merényletek egyik fő kitervelőjének tartott Salah Abdeslam bűntársa, korábban az Egyesült Királyságban is járt, ahol lehetséges célpontokat keresett és fotózott le Manchesterben, Londonban és Birminghamben. Március 22-én nála volt a legnagyobb hatású robbanóanyaggal megrakott csomag a Zaventem repülőtérnél, de ő nem robbantotta fel magát. A robbanóanyagot később a tűzszerészek semmisítették meg.A 31 éves Abrini egyike annak négy embernek, akiket a brüsszeli terrorcselekmények kapcsán elfogtak.


Egyik bűntársa, a 23 éves Osama Kraiem svéd állampolgár, őt a térfigyelő kamerák akkor vették fel, amikor azzal a testvérpárral beszélt, akik nem sokkal később a brüsszeli metrónál robbantottak. Előkerült egy áruházi kamera felvétele is, ami azt rögzítette, ahogy a férfi a később a reptéren használt bőröndöket vásárolja meg.