Erdőtüzek pusztítanak Dalmáciában

Fotó: MTI/MTVA / Clay Duda / MTI/MTVA / Clay Duda

-

Az erős szél miatt gyorsan terjedtek a lángok, a repülők sem tudtak felszállni.


Újabb erdőtüzek pusztítanak a Dalmáciában: Split-Dalmát megyében a legsúlyosabb a helyzet, több falut is körbevett a tűz. Lakóházak, olajfa-ültetvények, mezőgazdasági gépek váltak a lángok martalékává és egy óvoda is leégett. Helyi lakosokat és turistát is evakuáltak. A tűz tovább terjedt a Split és Omis közötti területre.

Dalmáciában húsz helyszínen oltják a tüzet a tűzoltók és a katonák. A füstöt és a lángokat messziről is látni, mert 50 méter magasra is felcsaptak. Több településen nincs víz és áram. A tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat. A tűz továbbterjedt, a bóra miatt pedig nem tudtak felszállni a repülők.

Néhány tűzoltó is megsérült, egy 65 éves férfit pedig holtan találtak. A házat elérte a tűz, de nem tudták megállapítani, hogy a füst vagy az ijedtség okozta a halálát. Több mint kétszáz tűzoltó, 60 tűzoltóautó, három repülő és több helikopter is segít a tűz feltartóztatásában, és több száz katonát vezényeltek a helyszínre. Az ország belsejéből is a tengerpartra vezényeltek a tűzoltókat.

A horvátországi erdőkben a kánikula és a szárazság miatt minden évben fokozott tűzveszély alakul ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza. A legtöbb erdőtüzet 2007-ben regisztrálták: június 1-je és augusztus 8-a között 750 erdőtűzhöz vezényeltek ki tűzoltókat és katonákat, ebből 177 esetben Split-Dalmát megyében. Augusztus 30-án a Kornati-szigeteken kitört tűzben 12 tűzoltó vesztette életét.