Erdőtűz pusztít Új-Zélandon

Fotó: Kern County Fire Department / HANDOUT

-

Családi házak égtek le, százakat menekítettek ki a lángok elől.


Az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch külterületi részét is elérték a lángok, melyek már 1800 hektáron pusztítanak a várost övező hegyekben. Tizenegy családi ház leégett, több száz embert mentettek ki az érintett városrészből. A természeti csapásnak már halálos áldozata is van: egy helikopterpilóta meghalt, amikor oltás közben gépével lezuhant. Nehezíti a tűzoltók munkáját, hogy a heves szél táplálja a tüzet.

Christchurch és a szomszédos Selwyn polgármestere szükségállapotot rendelt el, közölték, hogy a hirtelen változó szélirányok miatt kiszámíthatatlan a tűz terjedésének mértéke. A régióban az elmúlt három évben rendkívüli szárazság volt, aminek következtében a hegyoldalakban nagyon szárazzá vált a fű, és emiatt nagyon könnyen lángra lobban.

Christchurch rendőrsége négyszáz családi ház kiürítését rendelte el, de az elhagyott házak száma nagyobb is lehet, mert a távozókat látva számos szomszéd is inkább a biztos menekülést választotta. Mintegy 130 tűzoltó szállt szembe a sebesen haladó tűzzel, a levegőből 14 helikopter és három repülőgép segítette munkájukat. A hadsereg lajtos kocsikkal és más műszaki berendezésekkel járult hozzá az oltási műveletekhez.