Erdősiné az NVB-ben is legyőzte az MSZP-t zárvatartás ügyben

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az NVB többsége az elnökkel is szembemenve úgy döntött, hogy nem kell saját kezűleg bélyegezni, és a kérdés is egyértelmű, vagyis hitelesíti azt. Így ismét elbukott a szocialisták kezdeményezése.


Az elnök előterjesztését leszavazva hitelesítette a hétfő esti ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Erdősi Lászlóné vasárnapi zárvatartásra vonatkozó népszavazási kérdését, ami négy másodperccel megelőzte az MSZP hasonló, de ellentétes előjelű kezdeményezését. Ez azt is jelenti, hogy Nyakó István szocialista politikus kérdésének hitelesítését megtagadta, hiszen egyszerre csak egy népszavazási kérdés lehet folyamatban ugyanabban a tárgykörben.

Patyi András, az NVB elnöke ugyan azt a javaslatot terjesztette a bizottság elé, hogy Erdősiné kérdésének hitelesítését tagadják meg. Úgy érvelt, hogy a beadványt nem maga Erdősiné érkeztette a bejáratnál lévő időbélyegzővel, hanem egy kísérője – akit segítettek a múlt kedden az épületben megjelent kopasz kigyúrt férfiak is –, márpedig a törvény szerint a népszavazási kezdeményezést személyesen vagy postai úton kell beadni. Panyi szerint ugyanakkor a kérdés egyértelműsége is megkérdőjelezhető, hiszen a jelenlegi helyzet fenntartására irányul.

A testület többsége viszont – heten öt ellenében – úgy döntött, hogy a személyes benyújtásnak nem feltétele, hogy az indítványozó saját kezűleg tegye az időbélyegző gépbe a papírt, illetve a kérdés megfogalmazását is egyértelműnek találták.


Mi számít személyesnek?

Az ülésen heves vita alakult ki arról, mi is a személyes benyújtás. Nem véletlenül: Az időbélyegzőt pont azért helyezték el az NVI bejáratánál, mert már korábban is volt vita arról, hogy ki is adta be elsőként a kezdeményezését: tavaly június 30-án Litresits András, az NVB szocialista delegáltja és Wodicska Zoltán magánszemély (korábban a Schmuck Andor-féle szociáldemokraták képviselőjelöltje) is beadott egy-egy kérdést. Bár Wodicska ért előbb oda az épületbe, Litresitsnek volt állandó belépője, így a portán a regisztráció miatt megelőzte a rivális kezdeményezőt, és koárbban ért az irodába.

Fontos körülmény volt, hogy a törvény szerint a népszavazási kezdeményezést személyesen vagy postai úton kell beadni. Az MSZP kezdeményezését viszont akkor Lukács Zoltán képviselő, mint magányszemély írta alá, Litresits csak postásként közreműködött. Az NVI álláspontja szerint viszont nem mutatott be meghatalmazást, hogy eljárhat Lukács nevében, az NVB pedig úgy határozott, hogy az eljárási alapelvekkel összeegyeztethetetlen a szerepvállalása, így Wodicskát tekinti elsőnek. Az ő kérdése nem volt egyértelmű, így nem lehetett hitelesíteni, de legalább hónapokra feltartott más kezdeményezéseket.

Az NVB többsége azonban ezúttal úgy döntött: nem ütközik a törvénybe, hogy Erdősiné nem személyesen használta az időbélyegzőt. A VS.hu korábban megkérdezte az NVI-t, hogy szabályos-e más helyett blokkolni, amire egyértelmű igen választ kaptunk. Ehhez képest meglepetés volt, hogy Patyi a kérdés megtagadását javasolta a testületnek. Az NVB választott tagjai közül Patyin kívül ezt támogatta Fábián Adrián, a pártdelegáltak közül pedig Bodolai László, az LMP, Borbély Andrea, a Jobbik és Litresits András, az MSZP delegáltja. Erdősiné kérdésének hitelesítése mellett szavazott öt másik választott tag és a kormánypárti delegáltak.

A választási bizottság ugyan jogellenesnek találta a Nyakó Istvánt akadályozó kopaszok viselkedését, ám a testület szerint az nem segítette Erdősinét. A kormány által beadott népszavazás kezdeményezés szintén sokan kritizálták formai és tartalmi hibák miatt, ám az NVB szerint megfelel a követelményeknek, így átengedte azt.