Erdogan magyarázkodik: nem úgy példa Hitler Németországa

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Az elnöki rendszerek közül sikeresként Hitlerét említette elsőként, de most azt mondja, félreértették.


Szaúd-arábiai látogatása után Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnöktől azt kérdezték, hogy lehetséges-e az elnöki rendszer bevezetése Törökországban úgy, hogy közben fenntartják az állam egységes struktúráját. Erre Erdogan úgy válaszolt a Reuters szerint:


Már voltak erre példák a világon. Láthatja, ha megnézi Hitler Németországát. Vannak példák számos másik országban is.

A kérdés azért merült fel, mert Erdogan szeretné, ha a magyarországihoz hasonló, ceremoniális feladatokat ellátó elnöki pozíciót egy a hatalom tényleges vezetését ellátó feladatkör váltaná fel, mint Franciaországban, az Egyesült Államokban vagy Oroszországban. Ehhez korábban már megtették az első lépéseket.


Erdogan szóvivője szerint az elnököt félreértették, ugyanis a metaforát pár médiaforrás pont ellenkező értelemben tárta az emberek elé. Szerintük ugyanis Erdogan ezzel azt akarta mondani, hogy egy elnöki rendszer működik egy egységes államban is, nem szükséges a kormányzat szövetségi rendszere, és hogy sem egy elnöki, sem egy parlamentáris rendszer nem tudja garantálni, hogy nem élnek vissza benne a hatalommal.

Hitlert is így említette, mint aki visszaélt hatalmával; a török elnöknem akarta őt jó színben feltüntetni – mondta a szóvivő.

Egy új alkotmány bevezetését az ellenzék is támogatja – igaz, ők azért, mert a jelenlegit 1980-ban még a hadsereg által irányított országban hozták létre, és nem azért, hogy elnöki rendszert alakítsanak ki vele.