Erdoğan: Törökország lesújt ellenségeire

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Törökország ellenségei elleni kíméletlen fellépést ígért akár az ország határain túl is Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán egy beszédében.


Törökország nem fogja megvárni, amíg „nekiszegezik a kardot”, ehelyett fellép ellenségei ellen – hangoztatta, utalva a Kurdisztáni Munkáspártra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre.

„Mostantól fogva nem fogjuk megvárni, amíg a problémák bekopognak az ajtónkon, nem fogjuk megvárni, amíg nekünk szegezik a pengét, nem fogjuk megvárni, amíg a terrorista szervezetek eljönnek és megtámadnak minket” – mondta Erdoğan az ankarai elnöki palotában, több száz helyi kormányzati alkalmazott előtt tartott beszédében.

„Bárki is támogatja ezt a megosztó terrorista szervezetet, fel fogjuk kutatni őket” – mondta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű gerillaszervezetre utalva. A PKK, amelyet az EU és az Egyesült Államok is terrorista szervezetként tart számon, harminc éve folytat fegyveres felkelést a kurd önrendelkezésért, és Irakban és Szíriában is rendelkezik háttérrel. „Bárhová is mennek, megtaláljuk és elpusztítjuk őket.”

Erdoğan az utóbbi időben harciasabb hangot ütött meg, kifogásolva, hogy a NATO-tag Törökországot nem vonják be jobban az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet kezén lévő észak-iraki Moszul város felszabadításáért indított hadműveletbe. Erdoğan bírálja azt is, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam ellen fellépő kurd milíciákat támogat Szíriában, amelyeket a török kormány a PKK kiterjesztett karjának tekint.

Erdoğan a napokban többször is azzal érvelt, hogy Moszulban és térségében kiújulhat a felekezetek közötti erőszak, miután Washington bevonta a helyi síita milíciákat is Moszul felszabadításába.