Erdogan szerint Oroszország felfegyverzi a kurdokat

Fotó: AFP / BEHROUZ MEHRI

-

A törökök szerint légvédelmi rakétákat kapnak. És már le is lőttek egy török helikoptert.


Moszkva a Törökországban terrorszervezetnek minősített szakadár Kurdisztáni Munkáspártnak Szírián és Irakon keresztül szállít légvédelmi fegyvereket és rakétákat - mondta Recep Tayyip Erdogan. A török elnök szerint ezért zuhant le a délkelet-törökországi Hakkari tartományban a biztonsági erők Cobra típusú harci helikoptere május 13-án. Korábban a törökök azt állították, hogy műszaki hibáról volt szól.

Vlagyimir Putyin áprilisban ígért támogatást a szíriai kurdoknak, mert szerinte hatékonyan harcolnak a terroristák ellen. Moszkva azzal vádolta Ankarát, hogy a török hadsereg akadályozza a szíriai kurdokat az Iszlám Állam elleni harcban. Moszkva szerint a törökök számára a terrorizmus elleni küzdelem csak ürügy, hogy lecsapjanak a kurdokra.

Moszkva azzal is megvádolta Ankarát, hogy több törökországi cég pokolgépek készítéséhez szükséges anyagokkal látja el az Iszlám Államot.

A török-orosz kapcsolatok azóta vannak mélyponton, hogy tavaly novemberben török vadászgépek lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászbombázót. Moszkva szerint az orosz gép Szíria légterében repült, Ankara viszont azt állította, hogy megsértette a török légteret.

A két ország eleve ellenkező oldalon áll a szíriai háborúban: az oroszok Bassár el-Aszad elnököt, míg a törökök az ellenzékét támogatják. A gép lelövése miatt Moszkva gazdasági szankciókat vezetett be Törökországgal szemben.