Erdogan szerint a Nyugat feldarabolná Törökországot

Fotó: ANADOLU AGENCY / Turkish Presidency / Yasin Bulbu

-

Az elnök szerint ügynökök akarnak káoszt okozni.


A nyugati országok – az USA, Németország és Hollandia – bántalmazzák a török állampolgárokat, majd jönnek az ügynökeik és parcellákra osztják Törökországot – mondta Recep Tayyip Erdogan elnök az Igazság és Fejlődés Pártja frakcióülésén.

„A nyugati országok azt gondolják, hogy amit csak óhajtanak, azt Ankara majd azonnal végrehajtja. Az ő érdekük legyen meg, mi pedig áldozzuk fel magunkat. Azt szeretnék, hogy bármennyi igazságtalanságot is követnek el velünk szemben, ne emeljük fel a hangunkat, s miközben nem engednek felszólalni engem vagy a minisztereimet, az ő ügynökeik nyugodtan bóklászhassanak nálunk" – mondta Erdogan. De ez már nem az a Törökország, amely egy pofon után odanyújtja másik arcát is.

Ankara és az USA viszonya alapvetően két okból feszült. Erdogan Fethullah Gülen hitszónokot vádolja a tavalyi júliusi puccskísérlet kitervelésével, de az amerikai száműzetésben élő férfi kiadatásában még nincs érdemi fejlemény. Másrészt Washington fegyvereket szállít az Iszlám Állam ellen harcoló szíriai kurdoknak, akiket Ankara a törökországi kurd fegyveresek szövetségeseinek tart. Németország és Hollandia pedig nem hagyta, hogy a népszavazás előtt a török kormány az ottani közösségekben is kampányoljon.

Ankara szerint a múlt héten letartóztatott emberi jogi aktivisták – akik között egy német állampolgár is volt – gyanús tevékenységet folytattak. Peter Steudtnert és öt társát július 5-én állította elő a Isztambulban. Az érintettek állításuk szerint egy kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt. A Vatan azt írta: a Steudtnerrel együtt letartóztatott svéd aktivistától olyan térképet foglaltak le, amelyen a kurdok lakta országrészek Törökország többi vidékétől eltérő, de a környező országok kurdok lakta területeivel egyező színnel volt feltüntetve.

Erdogan szerint Ankara tetten éri azokat az ügynököket, akik Törökországban társadalmi káoszt igyekeznek teremteni, és nehezményezte, hogy diplomáciai válság alakul ki. „Olyan cselekedet, amely náluk bűnnek számít, az nálunk miért lesz az ő szemükben emberi jogi és szabadságjogi ügy?"

Erdogan szerint "vagy tiszteletben tartják a szuverenitásunkat, vagy megkapják a tiszteletlenségért járó választ".

Sigmar Gabriel a múlt héten azt mondta, irányváltás következik Németország és Törökország viszonyában, mert az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek. A külügyminiszter a német-török kormányzati viszony további romlása miatt tartott külügyminisztériumi válságtanácskozás vázolta az új irányvonalat, és azt mondta, felülvizsgálják a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalásokat. A tárca egyben frissítette a Törökországba utazóknak szóló információit: figyelmeztetett, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség.