Erdogan leleplező bizonyítékokkal fenyegeti az oroszokat

Fotó: AFP / ADEM ALTAN

-

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Ankarának bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Moszkva érintett az Iszlám Állammal való olajkereskedelemben. Korábban ugyanezt állította Putyin is a törökökről.


Vannak bizonyítékaink, és be fogjuk mutatni ezeket az egész világnak" – idézte a török államfő nyilatkozatát az AFP francia hírügynökség. Erdogan kifejtette: meggyőződése szerint egy szíriai-orosz állampolgárságú üzletember az Iszlám Államtól vásárol olajat. Az illető orosz állampolgárságát a török elnök különösen kiemelte.


Erdogan azonban ismételten visszautasította azokat az orosz vádakat, miszerint ő személyesen és családja is érintett lenne a dzsihádistákkal való kereskedelemben. Erkölcstelennek tartja, hogy - mint fogalmazott - családját sem kímélik.


Ehhez képest az oroszok...

Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes szerdán azt állította, hogy a török felső vezetés és személyesen Erdogan államfő, illetve családja is érintett a szíriai és az iraki olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában. „Az iraki és szíriai törvényes tulajdonosoktól ellopott olaj legfőbb fogyasztójának Törökország számít. A tudomásunkra jutott értesülések szerint ebbe a törvénytelen vállalkozásba az ország legfőbb politikai vezetését, Erdogan elnököt és családját is bevonták - mondta Antonov.

Az oroszok bizonyítékait erre találja.