Erdogan gyors háborút ígér a kurdok ellen

Forrás: AFP

-

Törökország "nagyon rövid időn belül" befejezi az északnyugat-szíriai Afrín térségben indított hadműveletet a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellen - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap Bursában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) női tagozatának tartományi rendezvényén.


Erdogan emlékeztetett, hogy Afrín kerület lakosságának az 55 százalékát arabok alkotják, a 35 százaléknyi kurdot csak utólag telepítették oda. A fennmaradó hányadot türkmének teszik ki.

Az YPG 2012-ben szerezte meg Afrínt a szíriai kormányerők visszavonulásával.

Erdogan kiemelte: Afrín ügye arról szól, hogy Törökország visszaadja a területet "valódi tulajdonosainak". A távlati cél pedig az, hogy hazaküldjék azt a 3,5 millió szíriai menekültet, aki Törökországban él - tette hozzá a török elnök.

Eközben az Anadolu török állami hírügynökség azt írta, hogy az Ankarával szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), valamint a török különleges erők és a páncélosok már 5 kilométeres mélységig benyomultak Afrín kerületbe.

Az Aksam török kormánypárti napilap értesülése szerint az SZSZH a török Kilis tartománnyal szemben egy szíriai falut már a fennhatósága alá vont.

A török haderő vasárnapi közleménye értelmében a légierő a beavatkozás során eddig 45 célpontot semmisített meg, köztük fegyverraktárakat és óvóhelyeket.

Törökország szombaton Olajág néven nagyszabású hadműveletet indított Afrínban a kurd milicisták ellen. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t. A szíriai kurd milícia ugyanakkor Washington támogatását élvezi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte és arra szólította fel Törökországot, hogy vessen véget a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció elkötelezett szövetségesei elleni offenzívának.