Erdogan: Európa cserbenhagyja a menekülteket

-

Recep Tayip Erdogan török elnök szerint Európa és az ENSZ nem nyújt elég segítséget a szíriai menekültválságban.


A megfelelő segítség hiánya „emberiség elleni bűncselekmény” – mondta Erdogan. A török elnök arról beszélt, hogy országa kétmillió olyan embert fogadott be, akik a térségben dúló konfliktusok elől menekültek hozzájuk, eközben Európa csak kétszázezret.


Mi senkit sem hagytunk cserben, és ezt soha nem is fogjuk megtenni.

Az Európai Unió statisztikái szerint 2014-ben összesen 626 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az EU 29 tagállamában, és közülük 104 ezren kaptak menedékjogot. A kérelmet benyújtók mintegy húsz százaléka a polgárháború sújtotta Szíriából érkezett Európába.

A II. világháború óta most először haladta meg az 50 milliót a lakóhelyükről világszerte elűzöttek száma. Szíria lakosságának több mint a fele jutott erre a sorsra, és közülük mintegy négymillióan menekültek külföldre. Hatalmas többségük – 95 százalékuk – csak a Szíriával szomszédos országokig tudott eljutni. Libanonban a szíriai menekültek teszik ki a lakosság 20 százalékát – áll az Amnesty International hétfőn közzétett jelentésében.

A szervezet adatai szerint nem éri el a 90 ezret azoknak a szíriaiaknak a száma, akiknek befogadását a külföldi országok eddig felajánlották. Ez alig 2,2 százaléka azoknak a menekülteknek, akik jelenleg a Szíriával szomszédos országokban tartózkodnak.