Erdogan csak otthon nyert – Brüsszel befeszült

Fotó: ANADOLU AGENCY / Turkish Presidency / Murat Cetin

-

Törökország az idén már nem kapja meg az uniós vízummentességet – mondta az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger.


Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hátborzongatónak nevezte Recep Tayyip Erdogan török elnök azon kijelentését, miszerint Isten ajándéka a múlt heti katonai puccskísérlet.

A brüsszeli bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja egyben figyelmeztetett, hogy a halálbüntetés visszaállítása a török uniós csatlakozási folyamat végét jelentené. A halálbüntetés nem fér össze az uniós értékrenddel és szerződésekkel, ezért „nem lehet az EU tagja olyan ország, ahol bevezetik a halálbüntetést” – mondta.

Günther Oettinger szerint a török államfő a puccskísérlet utáni helyzetben belpolitikailag ugyan megerősíti helyzetét, de külpolitikailag elszigeteli országát, és azzal kell számolni, hogy a török állampolgárok az idén már nem kapják meg az uniós vízummentességet.

„Erdogannak a jogállamiság elvének ügyében közelednie kell hozzánk, de nem úgy tűnik, hogy így lesz” – mondta az uniós biztos. Kiemelte: elfogadhatatlan, hogy felfüggesztik képviselők mentelmi jogát csak azért, hogy „meghurcolhassák őket”, és elfogadhatatlan újságírók megfélemlítése és több ezer nemkívánatos bíró eltávolítása.

Azonban a menekültválság ügyében kezdett együttműködést folytatni kell – tette hozzá Günther Oettinger. Mint mondta, „nem mindig választhatjuk ki partnereinket”, és vannak, akik visszasírják Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőt, aki „minden volt, csak nem demokrata, de nem adott esélyt a terroristáknak Líbiában”. Úgy vélte, túl szigorú mércét alkalmazva nemigen maradna ország, amellyel együtt lehetne működni, azt pedig tudomásul kell venni, hogy Törökország „fontos a menekültválságban”.

A helyzet különösen érzékeny, hiszen Berlin és Ankara épp a menekültválság kezelése miatt vette ismét napirendre a vízummentesség kérdését. Az unió lényegében ahhoz kötötte a határok átjárhatóságát, ha Törökország megakadályozza a menekültek továbbhaladását az EU felé. Emellett Brüsszel elvárja, hogy a törökök módosítsák a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályaikat – ami nagyobb részt a kurd kérdés kezelését érinti. A török kormány ezt kereken elutasítja.