Erdogan: Bocsássanak meg!

Fotó: ANADOLU AGENCY / Fatih Aktas

-

Offenzív diplomáciába kezdett a török politika: békülnének Izraellel, Oroszországnak is egyértelmű üzenetet küldtek a bocsánatkérésükkel.


Törökország és Izrael a kapcsolatok normalizálásáról szóló szerződést kedden fogja aláírni. Erdogan török elnök pedig bocsánatot kért az orosz elnökhöz intézett üzenetében annak az orosz katonának a haláláért, akinek vadászgépét tavaly novemberben lőtte le a török légierő a szíriai határnál.


Szeretném még egyszer együttérzésemet, mélységes
részvétemet nyilvánítani

az életet vesztett orosz pilóta családjának, és azt kérem: bocsássanak meg! Teljes szívemmel osztozom fájdalmukban" olvasható a Vlagyimir Putyinnak szóló üzenetben.


Az orosz gép lelövése


Erdogan leszögezte: Törökország nem akarta lelőni az orosz gépet. Az üzenetben fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is: Oroszország baráti ország és stratégiai partner Törökországnak.

Az egyébként hagyományosan jó orosz-török gazdasági kapcsolatokat a SZU–24-es lelövése tépázta meg. A támadást Törökország akkor azzal magyarázta, hogy a Szíriából átrepült gép megsértette az ország légterét. Sőt tavaly már többször is figyelmeztette Törökország a légterét megsértő orosz gépeket. Az eset után Oroszország korlátozta a török behozatalt és az országban működő török szervezeteket is.


Erdogan és Putyin


Mostanra több orosz vállalat ismét foglalkoztathat török állampolgárokat, ezt Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes is üdvözölte. Mint fogalmazott; ez a lépés is azt mutatja, hogy Ankara és Moszkva kapcsolata rövid időn belül újra normalizálódik.