Erdogan beszólt az Egyesült Államok és a kurdok szövetségére

Fotó: AFP / AHMAD AL-RUBAYE

-

Élesen bírálta az Egyesült Államok és a szíriai kurd milíciák együttműködését Recep Tayyip Erdogan török elnök a szerdán, Ankarában tartományi illetékesek előtt tartott beszédében.


"Hé Amerika, a mi oldalunkon álltok, vagy a PYD és a YPG terrorszervezetekén?" - mondta a török elnök, a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjára (PYD), illetve annak fegyveres szárnyára, a Népvédelmi Egységekre (YPG) utalva. Ankara terrorszervezetnek tekinti a PYD-et, mert kapcsolatban áll a Törökországban törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).


Erdogan a tartományi illetékesek előtt kijelentette: azzal, hogy az Egyesült Államok nem képes megérteni a szíriai kurd szervezet valódi természetét, „vérfürdővé" változtatta a térséget.

Washington katonai segítséget nyújt a PYD-nek, illetve a párt katonai szárnyának az Iszlám Állam elleni küzdelemben, ugyanakkor Ankarához és az Európai Unióhoz hasonlóan terroristaszervezetnek tekinti a PKK-t.

A török külügyminisztérium kedden bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét az amerikai külügyi szóvivőnek a szíriai kurd szervezettel kapcsolatos megnyilatkozása miatt - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Diplomáciai források szerint Ümit Yalcin, a török külügyminisztérium egyik államtitkára aggodalmát fejezte John Kirby amerikai külügyminisztériumi szóvivő hétfői kijelentésével kapcsolatban, amely szerint az Egyesült Államok nem tekinti terrorszervezetnek a PYD-et. A szóvivő hozzátette: a témában folytatódnak a megbeszélések Törökországgal.

A szövetséges Egyesült Államok és Törökország kapcsolata azután vált feszültté, hogy Brett McGurk amerikai nagykövet korábban ellátogatott a szíriai Kobaniba, ahol találkozott a PYD katonai szárnyának képviselőivel. Az Egyesült Államok légicsapásokkal segítette a kurd milíciát abban, hogy kiűzze a városból az Iszlám Állam fegyvereseit.

Erdogan hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak választania kell: a törököket támogatja vagy a kurdokat.