Erdogan a választási győzelem után is keményen bombázza a kurdokat

-

Úgy tűnik a vasárnapi elsöprő győzelem ellenére sem áll le Recep Tayyip Erdogan török elnök a kurdok elleni támadásokkal. Hétfőn a légierő gépei a kurd felkelők észak-iraki és délkelet-törökországi állásait bombázták.


A hétfői támadások során megsemmisítették a kormány által terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támaszpontjait, fegyverraktárait, búvóhelyeit Hakkari délkelet-törökországi tartományban, az iraki határ mentén, valamint a szervezet hat észak-iraki állását, egyebek között a Kandil-hegységben, ahol a lázadók főhadiszállása is található - áll a nyilatkozatban.


Kedden a helikopterekkel támogatott biztonsági erők kijárási tilalmat rendeltek el a délkelet-törökországi Silvan város egyes részein, miután egy 22 éves ember meghalt a kurd fegyveresekkel folytatott összecsapásokban. A Diyarbakirtól 60 kilométerre északra fekvő településen a PKK ifjúsági szárnyának fegyveresei kedden árkot ástak, hogy egy bizonyos körön kívülre szorítsák a rendőrséget - mondták biztonsági források.

A kampányidőszakban mind Ahmet Davutoglu, az AKP elnöke, mind Recep Tayyip Erdogan török elnök nagyon határozottan lépett fel a PKK elleni hadműveletek folytatásában.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP), amely kapcsolatokat ápol a betiltott PKK-val, az erőszak beszüntetésére szólította fel híveit. Ez a párt az előző, idén júniusban tartott választások nyomán még rekordszámú képviselői széket foglalhatott volna el, de a vasárnapi előrehozott voksolásra szavazatainak több mint egyharmadát elvesztette, ami nehézzé teheti a béketárgyalások folytatását.

A török biztonsági erők és a PKK közötti összecsapások július végén újultak ki Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta tartományaiban. A 2012 őszén megkezdett törékeny békefolyamat az 1984 óta 40 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusnak vethetett volna véget.