Erdogan a hadsereggel fenyegeti az iraki kurdokat

Fotó: MTI/MTVA / MOHAMED MESSZARA

-

Magas részvétel volt a kurd függetlenségről szóló népszavazáson.


Magas, 78 százalékos részvételi arány mellett hétfőn lezajlott az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazás. A szavazólapon a következő kérdés szerepelt kurd, török, arab és asszír nyelven: "Szeretné-e, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak?"

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta egyéb térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett, és a nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást.

A Kurdisztánhoz tartozó területeken kívül szavaztak még Kirkuk és Dijala tartományokban, valamint Ninive tartomány főképpen kurdok lakta településein. Habár ezek közigazgatásilag a bagdadi központi vezetéshez tartoznak, gyakorlatilag a kurd pesmerga harcosok ellenőrzése alatt állnak.

A hétfői napon 5,5 millió szavazót vártak az urnákhoz Irakban, de a külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak. A választásokat mintegy 400 külföldi megfigyelő felügyelte.

A szavazóhelységek a tervezetthez képest egy órával később, este 7 órakor zártak. A választási bizottság szerint azért kellett meghosszabbítani a szavazás idejét, mert 6 óra környékén továbbra is rengetegen érkeztek a voksolásra. A nemzetközi megfigyelők szerint a szavazás zökkenőmentesen zajlott.

A szavazóhelységek zárása előtt másfél órával kijárási tilalmat rendeltek el Kirkuk tartományban. Egy iraki tiszt szerint a kijárási tilalmat megelőző jelleggel rendelték el, célja, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a referendum utáni eseményeket.

Az iraki kurdok közül sokan népviseletben érkezve, táncolva és dalolva érkeztek a különböző szavazóhelységekbe és ünnepeltek a szavazás után.

"Ma van Kurdisztán születésnapja" – mondta egy idősebb iraki kurd férfi. Az egyes szavazóhelységekben megjelent szavazók közül a férfiaknál többen zöld nadrágban és mellényben (ez a kurd zászló egyik színe), míg a nők közül többen a kurd zászló színeire festett körmeikkel jelentek meg szavazni, majd csatlakoztak az ünneplő tömeghez. Sokan az egész családjukat elvitték szavazni, az egyik férfi például kiskorú leánygyermekével dobatta be a szavazatot. "A függetlenség az álmunk és jogunk."

A referendum előzetes eredményeit várhatóan kedden teszik közzé, míg a hivatalos eredményekre három napon belül lehet számítani.

Kurdisztán parlamentje tíz napja hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én referendumot tartsanak a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságban.

A népszavazás után az iraki külügyminisztérium bejelentette, hogy a hadsereg nagyszabású közös hadgyakorlatot indított Törökországgal a közös határukon.

A hétfői nap folyamán az iraki kurd régióval közös határ lezárását kérte Haider al-Abádi iraki miniszterelnöktől az iraki parlament. Az iraki parlament azt is kérte al-Abáditól, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka, hogy vezényelje ki a biztonsági erőket a kurdok ellenőrzése alatt álló vitatott területekre. Recep Tayyip Erdogan török államfő szankciókkal fenyegette meg az észak-iraki kurd autonóm régiót a népszavazás miatt. Az elnök szerint a török haderő "nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot" múlt hétfőn a térségben. "Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk" – mondta. A török haderő tavaly augusztusban Észak-Szíriában indított hadműveletének kezdete óta mintegy 2 ezer négyzetkilométert vont ellenőrzése alá.

A török törvényhozás szombaton újabb egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki hadműveleteire adott mandátumát. A döntés értelmében Törökország akár katonailag is beavatkozhat Irakban.

Törökország és Irak mellett Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenségét. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés felerősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.