Erdő Péter: Gondoljunk a menekültekre!

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt / MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A karácsonyi éjféli szentmisén az esztergom-budapesti érsek azt mondta, a béke mindenkinek kell ahhoz, hogy megvalósítsa mindazt, amiért Isten teremtette, a háborúnak azonban a védtelen gyermekek a legkiszolgáltatottabbak.


A távirati iroda beszámolója szerint tele volt a Szent István-bazilika, a karácsonyi éjféli szentmisén. Erdő Péter bíboros arra kérte a híveket, hogy


Gondoljunk hát karácsony éjszakáján azokra a gyerekekre, akik kénytelenek voltak szüleikkel együtt elmenekülni otthonaikból a háborúk és üldözések elől, és menekülttáborokban fagyoskodnak.

Kiemelte, hogy Jézus születésének titka elárulja az ember hivatását. „Arra születünk, hogy mi is bekapcsolódjunk az isteni élet és szeretet közösségébe".

Jézus mutatja meg, hogy felismerhetjük és szerethetjük őt minden gyermekben, minden magányos, beteg, szegény emberben és mindenkiben, akivel életünk során találkozunk - tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter szólt arról, hogy bár egyszerű szófordulatnak hangzik az evangéliumi kijelentés: "beteltek a napok", amikor Máriának szülnie kellett, "a hívő hagyomány az évszázadok során mégis mélyebb értelmet talált benne". Eszerint "a gondviselő Isten a világ kezdetétől meghatározta az időt, amikor emberként meg akart születni".

Az MTI megjegyezte, hogy a szentmisén részt vett mások mellett Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.