Erdoğant sértegette a Facebookon, 120 ezret kell fizetnie

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

Egy macedón-török férfi gúnyos, sértő megjegyzéseket tett Erdoğanra a Facebookon, a bíróság pénzbüntetéssel sújtotta. Börtönbe is kerülhet.


A szkopjei török nagykövet feljelentést tett egy macedón-török férfi ellen, mert észrevette, hogy sértő megjegyzéseket tesz Recep Tayyip Erdoğanra. A bíróság ítélete szerint a kettős állampolgárságú férfi 24 600 dináros, vagyis 120 ezer forintos pénzbüntetésre számíthat. Ha nem fizeti ki, akár börtönbe is kerülhet.
A macedón bíróság szerint azzal, hogy Erdoğant sértegette a férfi, rontotta Törökország jó hírnevét, a macedón büntetőjog szerint pedig az, aki nyilvánosan és szándékosan nevetségessé tesz egy országot, vagy gúnyolja annak zászlóját, címerét, vezetőjét, pénzbüntetéssel sújtható.


Jellemző ez a fajta büntetés a Balkánon

Horvátországban is történt hasonló eset a héten. Andrej Plenkovic kormányfő csütörtökön Isztriába látogatott, egy 18 éves férfi pedig azt kiabálta neki, hogy "Tolvajok!". Bírósági eljárás van folyamatban ellene.
Boszniában egy 26 éves nő a középső ujját mutatta fel egy Szarajevó utcáin közlekedő, hivatalos kocsikból álló konvojnak. Az amerikai állampolgárságú nő pénzbüntetést kapott, amit azóta már ki is fizetett. Bakir Izetbegovic, a háromtagú boszniai államelnökség bosnyák tagja is az egyik kocsiban ült.