Erdoğan: Törökország nem lesz fenyegethető

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Törökország az áprilisi népszavazás után átgondolja az EU-hoz fűződő kapcsolatait - mondta Erdoğan. Német politikusok is megszólaltak az ügyben.


Április 16-án szavaznak a törökök az elnöki rendszer bevezetéséről, ami kiterjesztené Recep Tayyip Erdoğan hatáskörét. Az államfő szerint onnantól egy új Törökország születik, amire az Uniónak nagyobb szüksége lesz, mint Törökországnak az Unióra. Veszíthet jelentőségéből a lehetséges csatlakozás, és a menekültügyi megállapodás is.


Erdoğan fasisztának és nácinak nevezte az EU módszereit, és arra kérte a nyugat-európai törököket, mindenképp szavazzanak igennel áprilisban. Németországban 1,4 millió török él, akik már választójoggal rendelkeznek. Volker Bouffier, a német CDU párt alelnöke szerint a török államfő átlépett egy határt, amikor a német vezetést a nácikhoz hasonlította, így nem szívesen látják Erdoğant Németországban. Az államfő még márciusban tervezett odalátogatni, személyes jelenlétével is ösztönözve a milliós tömeget a részvételre, de hivatalosan ezt még nem közölte Németországgal. Numan Kurtulmuş török miniszterelnök-helyettes azzal magyarázta a náci hasonlatot, hogy Törökország aggódik, hogy Európa országai - megfeledkezve történelmükről - ismét a nácizmus csapdájába esnek.

Ömer Celik török EU-ügyi biztos azt mondta, nem szeretne egy Marine Le Pen által elképzelt Európa része lenni. 2005 óta folynak a csatlakozási tárgyalások az Unió és Törökország között, de 35-ből csak 16 fejezetet sikerült megnyitni, és csak egyet zártak le a tizenkét év alatt. A tavalyi menekültügyi megállapodás része volt ugyan a tárgyalások felgyorsítása, de ennek feltételeként a terrorellenes törvény enyhítését határozta meg az Unió. A török vezetés erre nem hajlandó, és az is akadályozza a megegyezést, hogy a jogszabályokat az ellenzék, és bizonyos újságírók elhallgattatására használja fel. A tavalyi puccskísérlethez köthető rajtaütések a mai napig is tartanak, kedden 20 tartományban csapott le lehetséges résztvevőkre a rendőrség.