Erdoğan szerint a török–görög határ nem szentírás

-

A török elnök megkérdőjelezte a határszerződést, Athén dühödten reagált.


Ankara újabb provokatív nyilatkozatai az Égei-tengeren húzódó görög–török határral kapcsolatban felbőszítették az athéni kormányt. „Mi nem kérdőjelezzük meg kapcsolataink alapját, és senki másnak sem engedjük ezt meg” – jelentette ki szerdán Alékszisz Cíprasz görög kormányfő.

A parlamenti frakciója előtt beszédet mondó görög miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğan török államfő előző napi kijelentésére reagált. Erdoğan ugyanis egy ankarai beszédében megkérdőjelezte az 1923-ban Lausanne-ban kötött szerződést, amely Törökország és a környező államok viszonyát rendező alapdokumentumnak számít.


Lausanne nem egy kétségbevonhatatlan szöveg,

és semmiképp nem számít szentírásnak – mondta a török elnök.

Erdoğan hozzáfűzte, hogy tiszteletben tartja a dokumentum érdemeit, ugyanakkor párbeszédet kell indítani az abban foglaltakról.

A török államfő a lausanne-i szerződést korábban ismételten bírálta, különösen amiatt, hogy néhány égei-tengeri sziget Görögországhoz került. A szerződést 1923-ban kötötték az első világháború győztes hatalmai a Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk által vezetett török kormányzattal. A dokumentum egyebek mellett kijelölte Törökország jelenlegi keleti és nyugati határait.