Erdoğan ellen tüntettek Budapesten

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A Törökországban letartóztatott újságírók és politikusok szabadon bocsátásáért demonstráltak a fővárosi Deák téren.


A Törökországban letartóztatott újságírók és ellenzéki parlamenti képviselők szabadon bocsátásáért tüntettek Magyarországon tanuló török és kurd egyetemisták, illetve támogatóik vasárnap Budapesten, a Deák téren.

Sercan Cinar a demonstráció egyik szervezője hangsúlyozta: követelik a bebörtönzött újságírók és parlamenti képviselők azonnali szabadon engedését, a demokratikus jogokért küzdő betiltott szervezetek újbóli engedélyezését.

A szónok elmondta: Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnök, illetve a török AKP (Igazság és fejlődés Pártja) a kihirdetett szükségállapot alatt számos, a kritikus hangok elnémítását szolgáló rendeletet kiadott, tévécsatornákat, hírügynökségeket és rádiókat záratott be. Legutóbbi intézkedésként pedig, a terrorellenes háborúra hivatkozva börtönbe vetették a Cumhuriyet, az egyik utolsó független és ellenzéki törökországi újság több újságíróját – mondta.

Ezzel párhuzamosan a hatalom letartóztatta a hatmilliós támogatottságú, a kisebbségek érdekeit is képviselő Nép Demokratikus Pártjának (HDP) tíz képviselőjét, köztük társvezetőit is. Ugyanakkor a rendőrség blokád alá vette a párt székházát is, ezzel megakadályozva a működését – mondta Sercan Cinar.

A demonstráción Berta Tibor, a Balpárt képviselője azt hangsúlyozta, hogy a török nép veszélyben van, az ellenzék képviselőit bebörtönzi, elnyomja és kínozza a kormány.

A demonstráció, mintegy félszáz résztvevője az


„Erdoğan diktátor”

és „ Erdoğan fasiszta”, illetve a „szabadságot” jelszavakat kiáltozta. Ezen kívül HDP feliratú zászlókat lobogtattak, illetve a Cumhuriyet nevű napilap számait. A magasba tartott transzparenseken az szerepelt, hogy „Szabadságot a bebörtönzött HDP képviselőknek”, „Szabadságot a letartóztatott török újságíróknak, az újságírók nem terroristák”.