Erdoğan: 3000-nél is több kurd felkelővel végeztünk idén

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Törökország 2015-ben több mint 3100 kurd felkelővel végzett, és "meg fogja tisztítani a hegyeket és városokat" a terroristáktól - jelentette ki csütörtökön újévi köszöntőjében Recep Tayyip Erdoğan török elnök.


"A Török Köztársaságnak módjában áll, és elszánta magát arra, hogy legyőzze a szeparatista terrorista szervezetet" - utalt Erdoğan a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elnevezésű kurd terrorszervezetre.

Két év tűzszünet után tavaly nyáron újultak ki a harcok a török hadsereg és a kurd fegyveresek között, a reményét is elpusztítva annak, hogy sikerrel záruljon a 2012-ben elindított békefolyamat, amely véget vethetett volna az elmúlt több mint három évtizedben 40 ezernél is több életet követelő konfliktusnak. A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősíti.

Recep Tayyip Erdoğan
sajnálatát fejezte ki, hogy a harcokban 200 török katona, rendőr és civil is meghalt.

December közepén a török haderő mintegy 10 ezer katonával, harckocsikkal és harci helikopterekkel indított nagyszabású támadást a kurdok lakta térségben, ahol gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak.