Érdemes-e betiltani egy neonáci pártot?

Fotó: DPA / BERND THISSEN

-

Németországban újra nekifutottak a szélsőjobboldali NPD betiltásának, miközben egymást érik a menekülteket befogadó épületek elleni támadások. Lehet, hogy sikerrel jár a kezdeményezés, de az is, hogy felesleges az egész, hisz mára elveszett a támogatottságuk, és egy sokkal modernebb szélsőjobb lép a helyükre.


A szélsőjobboldali – sőt, sokak szerint egyenesen neonáci – Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) városi képviselője is gyanúsított az egyik németországi menekültszállás ellen végrehajtott támadás ügyében. A potsdami ügyészség mintegy féltucat embert gyanúsít azzal, hogy egy neonáci sejt tagjaiként részt vettek egy olyan épület felgyújtásában a Brandenburg tartománybeli Nauen városában, amelyikbe a tervek szerint száz menedékkérőt költöztettek volna. A gyanúsítottak egyike a városi tanácsos.

A gyanúsítás a lehető legrosszabbkor jött a szélsőjobboldali pártnak, amelyet épp be akarnak tiltani. Nem ez az első eset, már 2003-ban felmerült, hogy a párt működése összeegyeztethetetlen a német alkotmánnyal, illetve a párt összefüggésbe hozható erőszakos bűncselekményekkel. Ez a kísérlet pont azon bukott el, hogy a német belbiztonsági szolgálat mélyen beépült a szervezetbe, így az alkotmánybíróság szerint nem lehet eldönteni, pontosan miért felelősek az állam ügynökei, és miért maguk a párttagok.

A Szövetségi Tanács, a parlament felsőháza tíz évvel később, 2013 decemberében nyújtott be ismét kérelmet az alkotmánybírósághoz, hogy tiltsák be az NPD-t, de ezúttal másra hivatkozva, hogy kikerüljék a beépített emberek problémáját: úgy érveltek, hogy a párt programja és ideológiája valójában nemzetiszocialista. Az eljárás meglehetősen lassúnak bizonyult, a karlsruhei alkotmánybírók csak ezen a héten tartottak meghallgatásokat az ügyben, illetve a bírók az NPD által kiadott, kétségkívül rasszistának hangzó szövegeket olvastak fel.

Vannak azonban – köztük a szerdán meghallgatott Holger Apfel, az NPD korábbi, már kilépett elnöke –, akik szerint egyszerűen túlértékelik a párt jelentőségét. Lehet, hogy az élet őket igazolja, hiszen az NDP visszaszorulóban van: a szavazói nagyrészt átpártoltak a szintén szélsőjobboldalinak tartott, de jóval kevésbé agresszív és a náci díszleteket hanyagoló AfD-hez, amely országosan már 10 százalékos támogatottsággal rendelkezik, vagyis végrehajthatja azt, ami az NPD-nek soha nem sikerült: bekerülhet szövetségi parlamentbe, a Bundestagba.