Érdemben sztrájkolhatnak a szociális dolgozók

-

Ősszel várható munkabeszüntetés, miután a bíróság az állammal szemben a Szociális Ágazati Sztrájkbizottságnak adott igazat a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban.


Több hónapig tárgyalt a sztrájkbizottság az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) arról, sztrájk alatt milyen feladatokat kell mindenképp ellátni ahhoz, hogy az ellátottak jogai ne csorbuljanak. Az Emmi jogászai szerint csak pár adminisztratív munkát lehetett volna elhagyni, minden mást sztrájk alatt is el kell végezni - idézi fel a Népszava. Megegyezés tehát nem született, a sztrájkbizottság májusban fordult bírósághoz.


Már az első fokú bíróság is nekik adott igazat, úgy vélve, hogy az Emmi javaslata teljesen súlytalanná tenné a munkabeszüntetést. Jogerősen is ugyanez a döntés, elfogadták a szakszervezet feladatlistáját.

Ennek értelmében sztrájk alatt be lehet zárni a bölcsődéket - az ugyanis nem alapszolgáltatás - és a hajléktalanok nappali melegedőjét. A gyermekjóléti szolgálatokban, a házi segítségnyújtásban, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban, a szociális alapszolgáltatásban a hajléktalanok nappali ellátásában és a bentlakásos intézményekben elvégzendő elégséges szolgáltatásokról részletes listát is letettek. Sztrájk alatt is elhárítanak krízishelyzetet, kielégítik a gondozottak alapvető szükségleteit, az orvosi utasításokat végrehajtják, az ellátottak biztonsága nem kerül veszélybe.

A dolgozók béremelést követelnek, ezért sztrájkolhatnak ősszel.