Érdekli, mennyit költ kommunikációra egy miniszter? Keresse ki!

-

Milliókat költöttek a minisztériumok 2015-ben különböző kommunikációs feladatok ellátására, ám több tárca nem közölte egy képviselői kérdésre az összesített adatokat.


Csak két minisztérium közölte nyíltan az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdéseire, hogy mennyit költ például fotózásra illetve a miniszterek Face­book-oldalainak kezelésére - írja a Bors.


Az Igazságügyi Minisztérium összesen 4,2 millió forintot költött fotózásra 2015-ben, az agrárminisztérium pedig egy főállású fotóst alkalmaz havi bruttó 380 ezer forintért. Facebook posztok szerkesztése nem szerepel külön tételként a szerződésekben.

A Belügy- és a Honvédelmi Minisztérium tavaly nem költött kommunikációs feladatokra, a külügyminiszter pedig csak annyit árult el, két fotóst alkalmaznak a diplomáciai eseményeken, de hogy mennyiért, azt nem közölte.

A lap azt írta, a legtöbb minisztérium azzal kerülte ki a válaszadást, hogy a kért adatok fent vannak a tárca honlapján. Minisztériumonként több száz szerződésről van szó, a tételeket pedig homályosan nevezik meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiadásait megnézte a lap, találtak egy havi nettó 532 ezer forintos szerződést beszédírói tevékenységre egy kommunikációs céggel, illetve vezetői és stratégiai tanácsadásra havi nettó 570 ezerért. A miniszter beszédeit havi 60 ezerét dokumentálják, a milánói Világkiállítás apropóján 16 kisfilmet forgattak.

Kiderült az is, a miniszterelnök fotósa továbbra is Burger Barna, akinek cégével évi 9 millióért szerződött a Miniszterelnökség.