Érdekli, hogyan teljesített egymáshoz képest a baloldal és a Jobbik?

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

A Republikon Intézet összehasonlította a Jobbik és a baloldali összefogás választási eredményeit, és azt tapasztalta, hogy körzetektől függően erősen kiegyenlítetlen a helyzet.


Bár országosan 5 százalékponttal vezetnek a baloldali pártok, a különbség egyéni körzetekben a 14 pontos Jobbik-előnytől a 42 pontos Jobbik-hátrányig terjed – írja a Republikon Intézet. A 106 egyéni körzetből 41-ben a Jobbik, 65-ben pedig a baloldali összefogás jelöltje szerepelt jobban. A legnagyobb Jobbik-előny Fejér megye 5-ös választókörzetében született, ahol 14 százalékpontot vert a baloldali szövetségre. A lista másik végén a főváros 7-es választókerülete áll: itt a baloldali jelölt 42 százalékponttal szerepelt jobban. A Republikon arra is felhívta a figyelmet, hogy a legerősebb húsz jobbikos választókerület közül tizennyolc Kelet-Magyarországon található; a baloldal ezzel szemben húsz legnagyobb arányú győzelme közül tizennyolcat Budapesten ért el. Ezen kívül az MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok jellemzően a megyeszékhelyeken és nagyvárosi körzetekben előzték meg a Jobbikot, a radikális párt pedig a kisvárosokban volt erős. A részletes adatokat innen tölthetik le.


A barna a Jobbikot, a vörös szín a baloldali összefogást jelöli A barna a Jobbikot, a vörös szín a baloldali összefogást jelöli