Érdekesen viselkedik egy HIV-fertőzéssel született lány immunrendszere

Fotó: AFP / JODY AMIET

-

Tizenkét évvel a gyógyszerszedés abbahagyása után sem mutatható ki a HIV-vírus annak a 18 éves francia lánynak a véréből, aki fertőzötten született - mutatták be orvosai az egyedülálló esetet a Nemzetközi AIDS Társaság vancouveri konferenciáján.


A gyermekkori HIV-fertőzés után ilyen hosszú vírusmentességről először értesült a világ. A tudósok szerint további kutatásokkal kell meghatározni, hogy egyes páciensek miként képesek vírusmentesek maradni a gyógyszerszedés abbahagyása után - tudósított a BBC hírportálja.


A francia lány 1996-ban született, a HIV-fertőzést édesanyjától kapta még magzati korban vagy a szülés idején. Hároméves korában négyféle HIV-ellenes, úgynevezett antiretrovirális gyógyszert kezdett kapni, ám a család döntése alapján hatéves korában abbahagyta a szedésüket.

Most, tizenkét évvel később olyan alacsony a vérében a vírus mennyisége, hogy ki sem lehet kimutatni. Orvosai ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ez változhat.


Valószínű, hogy azért vírusmentes ilyen hosszú ideje, mert a fertőzés után igen gyorsan kapta meg ezt a gyógyszer-kombinációt. Ez az első, alaposan dokumentált eset, amely bizonyítja azt az elgondolást, hogy gyerekeknél ugyanúgy lehetséges a hosszú idejű vírusmentesség, mint a felnőtteknél, ezek az esetek azonban igen ritkák

– magyarázta Asier Saez-Cirion, a párizsi Pasteur Intézet munkatársa.

Két évvel ezelőtt egy amerikai kislány bizonyult vírusmentesnek, ám ez az állapot csak két évig tartott a kezelés abbahagyása után. Hosszú idejű vírusmentességet tapasztaltak az úgynevezett Visconti-csoportnál is, amelynek 14 francia felnőtt tagja a fertőzés után tíz héten belül kezdte a gyógyszeres kezelést, és ez átlagosan három évig tartott. A gyógyszerek abbahagyása után a résztvevők többségének vérében átlagosan hét évig nem lehetett kimutatni a vírust.

Sharon Lewin, a Melbourne-i Egyetem professzora hozzátette, a francia tinédzser története minden HIV-páciens és szakember számára inspiráló. Egyetlen esetleírás alapján azonban nem lehet megállapítani, kik azok, akiknél biztonsággal abba lehet hagyni a gyógyszeres kezelést és vírusmentesek tudnak maradni, ehhez nagy léptékű kutatások szükségesek.

Az ENSZ-nek múlthéten jött ki az utolsó HIV-ről szóló jelentése. Ebben arról írtak, hogy az évezredforduló óta 20 évvel tovább élnek a HIV-fertőzött betegek köszönhetően az egyre több ember által elérhető, és egyre olcsóbb gyógyszereknek. Azonban ennél még több energiát és pénzt kell beleölni abba, hogy ne térjen vissza az AIDS.