Épül a sztráda Észak-Erdély felé

Forrás: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

-

A Közgép és olasz partnere, az Itinera megtámadta az M4-es autópálya határra vezető szakaszának közbeszerzését. Most azonban ellenük ítélt a hatóság, így épülhet az út.


Románia északi részeiből Debrecen és az M3-as irányába vezet a legrövidebb út Budapest és Nyugat-Európa felé. Szomszédunknál a tervezettnél lassabban és botrányok között épülnek a sztádák, a dél-erdélyi sincs még kész, de a Magyarországhoz csatlakozó részek igen.


Az északi sztráda rosszabbul áll, bár ebből is készültek már szakaszok. Úgy tűnik, a magyar oldal itt is hamarabb lesz kész – írja a Fonódó blog. Az M35-ös jelenleg Debrecenig tart, ezt hosszabbítják meg Berettyóújfaluig, már nyár óta dolgoznak a munkagépek. A kisvárosnál a sztráda irányt és nevet vált, az M4-es nem délre, hanem keletre tart majd a határig Nagykereki mellett.

Az M4-es első kilométereit külön tenderben írták ki, a maradék nagyobb, 26 és fél kilométeres szakaszt a Hódút, a Duna Aszfalt és az A-Híd közös ajánlattevőként nyerte el nettó 83 milliárd forintért tavaly karácsonykor. Ugyanerre a szakaszra a Közgép és az olasz Itinera sokkal olcsóbb, 58 milliárdos ajánlatot tett.

A vesztes a Közbeszerzési Döntőbizottságnál támadta meg a döntést. A KDB most ellenük ítélt – írja a Dehír.hu.