Épül a német megszállás emlékműve – miről egyeztetnek húsvét után?

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Orbán Viktor korábban húsvét utáni egyeztetést ígért a Mazsihisznek, most mégis nekiláttak a munkának a Szabadság téren. Már jártak tüntetők a helyszínen, és még lesznek is.


Ma délután tíz-tizenöt munkás belekezdett a német megszállási emlékmű felállításának előkészületeibe a Szabadság téren. A belvárosi önkormányzat megerősítette a hírt: valóban az emlékmű felállításába kezdtek. Közben a Tiszta Emlékezet csoport tagjai tiltakozásba kezdtek a megszállási emlékmű ellen. Ők helyeztek el a deportálásokra emlékező bibliákat, bőröndöket korábban a helyszínen. Korábban arról írtunk: Orbán Viktor a választási kampányra hivatkozva javasolta zsidó szervezeteknek, hogy húsvét után folytassák a párbeszédet az emlékműről, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatójáról, Szakály Sándorról és a Sorsok Háza projektről. Eredetileg március 19-ig kellett volna felállítani az emlékművet, az új kormányhatározat arról szólt: május 31-ig fogják felállítani a szobrot. Viszont így elvileg a területet átadó V. kerületi önkormányzatnak is új döntést kellett hoznia, bár arról nem tudni, hogy ez meg is történt-e. Arról is írtunk korábban: a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) nem az emlékmű átadásának elhalasztását, hanem az építés leállítását követelte. „Hétfőn köszönt be az ünnepünk, ez az ünnepi ajándék, úgy néz ki, Pészáhra.” – mondta ezzel kapcsolatban Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója az ATV-nek, majd hozzátette: ha kell, ő mint holokauszt-túlélő, az állampolgári engedetlenségig is elmegy, hogy ne épüljön meg az emlékmű. A Mazsihisz hivatalos álláspontja még nem született meg. Kerestük Béndek Péter filozófust, aki korábban tiltakozást szervezett az emlékmű ellen. Béndek azt írta: értesültek az előkészületekről, jelenleg pedig egyeztetnek, hogy mit tegyenek. Mint hozzátette: az építkezés híre nem lepte meg, „így hamar eldőlt az is, milyen konszolidációra számíthatunk a harmadik Orbán-kormányzat alatt. Semmilyenre.” Kerestük a kormányszóvivői irodát is, ahol azt a választ kaptuk: az emlékmű felállításáról megszületett a kormányhatározat, ez pedig azt tűzte ki, hogy május 31-éig kész kell lennie a szobornak. Megerősítették: az építkezés megkezdődött, ez már nem tárgya a zsidó szervezetekkel való egyeztetésnek. Ma háromnegyed hétre Ungár Klára hirdetett flashmobot a Szabadság térre az emlékmű ellen. Mint a felhívásban olvasható: „A választási eredmény nem jogosítja fel a kormányt a történelemhamisításra!” Karácsony Gergely (Együtt-PM) hét órakor fog sajtótájékoztatót tartani a Szabadság téren. Közben az Eleven emlékmű Facebook-csoport is tiltakozást hirdetett hétre a Szabadság térre. Az V. kerület MSZP-s képviselőjét, Pásztor Tibort is kerestük, aki közölte: „jogilag az építési engedélyhez kellene a képviselő-testület véleménye a szoborról. Ezt nem adtuk meg, csak tulajdonosi hozzájárulást a területhez. De attól tartok, hogy ez csak jogászkodás, senkit nem érdekel. A felállításról pedig a véleményem nem választásfüggő: ez az emlékmű elfogadhatatlan.”


- - - - - - - - - -

Emlékmű, emlékév, bojkott

A Magyar Közlönyben február közepén megjelent 1077/2014-es (az emlékműépítés halasztását elrendelő) rendelet egyik érdekessége, hogy abban már „Magyarország német megszállása áldozatainak emléket állító” emlékműről van szó, míg a tavaly szilveszteri, ezzel hatályát vesztő előző (2056/2013) rendeletben még az állt, hogy az emlékmű magának a megszállásnak állítana emléket. Bár egy másik, az emlékművet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánító – még hatályos – rendeletben (565/2013) továbbra is magára a megszállásra emlékezünk. Az emlékmű terve és koncepciója a Magyar Tudományos Akadémia II. Filozófiai és Történettudományi Osztályának sem tetszett, és a szobor volt az egyik oka annak, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) úgy döntött, hogy nem vesz részt a 70. évforduló alkalmából szervezendő holokauszt-emlékév állami rendezvényein, és azokról az állami, pályázati pénzekről is lemond, amelyeket saját rendezvényeihez kapott volna. A Mazsihisz bojkottjához más szervezetek és személyek is csatlakoztak Hasonló viták emlékművekről és az általuk felidézett múltról, annak értelmezéséről másutt is gyakoriak. Azokról, amelyek a második világháborúban a szintén a németek által megszállt országokban zajlottak, ebben a cikkünkben írtunk.