Épül a kerítés az osztrák–szlovén határon is

Fotó: AFP / RENE GOMOLJ

-

Karácsonyra elkészülhet.


Megkezdődött a kerítés építése az osztrák–szlovén határon fekvő spielfeldi átkelőnél hétfő délután. A munkálatokat egy tiroli építési vállalkozás végzi, és csaknem negyven, a karintiai Villachból érkező katona működik közre. A cölöpök beverését már elkezdték, nemsokára többtekercsnyi dróthálót is felállítanak majd. Karácsonyra tervezik befejezni a munkát.

November közepén jelentették be, hogy Ausztria 4 kilométeres kerítést épít a stájerországi Spielfeldnél. A kerítés négy, illetve két és fél méter magas lesz. Az átkelőhöz terelőközpontot is építenek. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják, vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

Az osztrák kormány becslése szerint a kerítés 1,2 és két millió euró közötti összegbe kerülhet. Napok óta sokkal kevesebben érkeznek Ausztriába az elmúlt hetek emberáradatához képest. Vasárnap egy menekült sem lépte át az osztrák–szlovén határt. Hétfő délelőtt ugyancsak nem volt senki sem a spielfeldi határátkelő osztrák oldalán, ekkor a szlovéniai Sentiljben 1200-an várakoztak.

November végén a görög–macedón határon is elkezdték a kerítés építését, az ötven kilométer hosszú lesz.