Éppen akkor rabolták el az autókereskedőt, mikor felesége szült

-

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség emberrablás miatt vádat emelt négy férfi ellen, akik februárban elraboltak egy autókereskedőt.


A férfit addig bántalmazták és fenyegették, míg az egyik emberrablónak át nem engedte az autóját és alá nem írt egyéb valótlan tartalmú okiratokat.

Az egyik 35 éves vádlott és a megtámadott bajai férfi rivális volt az autókereskedelemben. Olaszországból hoztak be autókat. A másik két – 31 éves és 27 éves – csávolyi vádlott barátok, és a 35 éves férfi csávolyi tanyáján laktak albérlőként. Az ügy negyedik vádlottja, egy 38 éves bajai férfi a 35 éves vádlottól akart a sértett közreműködésével autót venni, és az ár jelentős részét előre ki is fizette a két kereskedőnek.

A gépkocsi behozatala azonban elmaradt, ami miatt a vádlott kereskedő átadott egy másik autót a 38 éves férfinek, de a sértett elzárkózott az ár visszafizetésétől. Emiatt a két autókereskedő között a viszony megromlott, kölcsönösen fel is jelentették egymást.

A 35 éves csávolyi vádlott és a 38 éves bajai „vevő” elhatározták, hogy megszerzik a sértett autóját, ha kell, erőszak árán is. Ebbe bevonták a másik két vádlottat is, hogy ha segítenek a sértettet Csávolyra vinni és vele „elbeszélgetni”, megkapják a tartozás 20 százalékát. A 38 éves „vevő” autóvásárlás ürügyén február 21-ére találkozót beszélt meg a sértettel Baján.

A 38 éves vádlott a megbeszéltek szerint találkozott a sértettel. Kért egy próbakört a sértett autójával, melyre a sértett is vele utazott. A próbaút során a „vevő” a sértett figyelmét elterelve megállt az előre megbeszélt helyen, ahol beugrottak az autó hátsó üléseire a 31 és 27 éves csávolyi vádlottak, lefogták az anyósülésen ülő sértettet, és közölték, hogy Csávolyra mennek. A sértett megijedt, és a kormányt rugdalva próbált kiszabadulni, de nem járt sikerrel. A két csávolyi férfi ugyanis többször ököllel arcon ütötte és a hátsó ülésre húzta a sértettet, akitől a telefonját is elvették.

Ezután a vádlottak a vérző sértettet Csávolyra vitték, ahol a tanyáján várta őket a 35 éves autókereskedő vádlott. A sértett száját zoknival betömték és sállal bekötötték. A tanyán albérlőként élő két vádlott az elrabolt férfit a házba vitte. Rádobták az ágyra, és szállásadójuk parancsára a kezeit és lábait bálázózsineggel összekötötték, egyikük könyökkel orrba is vágta a sértettet.

Mikor a sértett közölte, hogy nem kap levegőt, levették a kötést a szájáról. Ekkor megjelent a 35 éves vádlott, kezében egy fehér folyadékkal megtöltött injekciós tűvel és egy nagy méretű erővágóval. Közölte a sértettel, hogy két választása van: vagy aláírja a „vevő” vádlottnál kitöltésre és aláírásra váró adásvételi szerződéseket, és ekkor elengedi őt, vagy egyesével levágja az ujjait, és belefecskendezi a halálos dózisú nyugtatót.

Időközben a sértett feleségétől olyan üzenet érkezett, hogy beindult a szülés a kórházban. Mindezek hatására a sértett közölte: bármit aláír, csak ne bántsák. Ezután a vádlottak a sértett kezeit kioldozták, és őt a „vevő” által vitt nyomtatványokat átadva arra kényszerítették, hogy azokat aláírja, és az autóját a 38 éves férfire átruházza. A 35 éves „házigazda” a sértettel egy olyan papírt is íratott, hogy egy korábbi, közöttük készült adásvételi szerződés „hamis”. Ezenkívül a „vevő” követelésére a sértettnek egy kitöltetlen, biankó szerződést is alá kellett írnia.

A sértett megígérte, hogy hallgatni fog, ezért iratait, telefonját és pénzét visszaadták, majd a 35 éves csávolyi vádlott Bajára szállította. Itt egy temető mellett rakta ki a sértettet, és közölte vele, hogy ha feljelentést tesz, akkor ő és a családja is odakerül. A megfélemlített férfi mindezek után a kórházba ment, hogy ellássák a 8 napon belül gyógyuló sérüléseit, és telefonon értesítette a rendőrséget.

A vádlottak előzetes letartóztatásban várják a tárgyalást, a terhükre rótt bűncselekményt a törvény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.