Épp választanak Norvégiában

Fotó: AFP / JONATHAN NACKSTRAND

-

Parlamenti választás zajlik hétfőn Norvégiában, ennek fő kérdése az, hogy a konzervatív Höyre pártot vezető Erna Solberg miniszterelnök meg tudja-e tartani posztját egy második négyéves időszakra is.


A Höyre és koalíciós partnere, a jobboldali populista Haladó Párt (FrP) által alkotott kormány az elmúlt négy évben a centrista liberálisok és a kereszténydemokraták támogatásával kormányzott.

A mostani - vasárnap kezdődött - választásokon a közvélemény-kutatások kiegyenlített küzdelmet vetítettek előre a kormányzó és az ellenzéki pártok között. Az utóbbi hónapokban mindkét nagy párt veszített népszerűségéből. A jelenlegi kormány esélye arra, hogy a hatalomban maradjon, attól függ, hogy a középpártok átugorják-e a bejutáshoz szükséges, négyszázalékos küszöböt. A Zöld Környezetvédő Párt, amelynek egyetlen képviselője volt a távozó törvényhozásban, az előrejelzések szerint a mérleg nyelvének szerepét töltheti be.

Mintegy 3,8 millió választásra jogosult norvég járulhat az urnákhoz, bár a választási hatóság adatai szerint már péntekig sokan, minden eddigit meghaladó mértékben, több mint egymillióan előzetesen leadták voksukat.

Hivatalosan a király nevezi ki a kormányt, amelyet a parlamenti többséggel rendelkező párt vezetője alakít meg. Az egykamarás norvég parlament, a Storting 169 képviselőjét négy évre, közvetlenül választják.

Választási kampányuk ígéretei szerint a konzervatívok az adók csökkentését akarják megvalósítani azzal a céllal, hogy fokozzák a gazdasági növekedést. Ezzel szemben Jonas Gahr Störe, a Munkáspárt vezére - a Szocialista Baloldali Párttal és a Centrumpárttal koalícióra lépve - adóemelést szeretne, hogy fedezzék a közszolgálatok költségeit. További kampánytémaként merült fel, hogy a gazdag Norvégia mennyire legyen befogadó a migránsok és menekültek iránt, illetve mennyire közeledjen az ország az Európai Unióhoz.

Bármilyen eredmény is születik, annak kihatása lesz az olajiparra, mert mind Solberg, mind Störe vélhetően csak egy vagy több kis párt támogatásával kerülhet a hatalomba, a kis pártok pedig az olajkitermelés korlátozását szeretnék az északi-sarki vizeken, Norvégia északi partvidékénél.

A szavazóhelyiségek este hét órakor zárnak, eredmény hétfőn késő este várható.