Épp csak megjelent a közbeszerzési felhívás, de máris leállítaná az EU

-

420 milliárd forint menne el szennyvízberuházásra.


Csak néhány hete jelent meg a felhívás összesen 420 milliárd forintnyi szennyvízberuházásra, az Európai Bizottság (EB) máris a közbeszerzési eljárás leállítását kérte – írta a Világgazdaság, ami úgy tudja az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (Olaf) is érkezett már bejelentés a megatenderrel kapcsolatban. A pénzből ugyanis négy éven keresztül olyan cégek kapnának mint a Duna Aszfalt, a Mészáros és Mészáros vagy a Békés Drén.


A 48 hónapos tendert az ország hat régiójára osztanák szét, mindegyik 70-70 milliárdot kapna. A különlegessége, hogy nem egy-egy település beruházását kapják meg a nyertes cégek, hanem egyes munkamenetek elkészítését. Ezen az alapon választják ki régiónként a négy nyertest, a konkrét projektekért pedig, mint megírtuk, már csak ők versenyezhetnek.

Az ügyben nem korrupciógyanú sejlett fel, nem ilyen problémája van az EB-nek, hanem az, hogy a lebonyolítást komplex infrastruktúrafejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja – írta a lap. Az EB szerint ugyanis olyan referenciákat kell bemutatni a közbeszerzésen való induláskor – például az utóbbi három évben 15 milliárd forint árbevételt – , amely már nagyon sok céget alapvetően kizár a versenyzésből. Pedig egyedi, konkrét projektenként kiírt pályázatokon, amelyek költsége jellemzően 800 millió és 3 milliárd forint között szóródik, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) is eséllyel indulhatnának.