Épp a mostani helyzet emelheti a tej árát

Fotó: DDP / SASCHA SCHUERMANN

-

A fogyasztóknak mindegy, a termelőknek pedig nem segít, hogy az EU-ban újra lehetőség lesz a tejtermelés korlátozására.


A fogyasztóknak nem lesz rosszabb, de a termelőknek sem segít az az intézkedés, amivel az európai tejágazatot igyekeznek kihúzni a gödörből – véli a Tej Terméktanács társelnöke. Istvánfalvi Miklós a VS.hu-nak nyilatkozva emlékeztetett: az uniós agrárminiszterek mostani határozata a termelés csökkentéséről nem kötelező, hanem csak önkéntes.

Vagyis egy országban dönthetnek úgy, hogy mostantól kevesebb tejet dobnak a piacra, de mivel az unió szabadon átjárható, nyilvánvalóan egy másik helyről pótolják majd a kiesést. Ráadásul hiányról már csak azért sem beszélhetünk még ebben az esetben sem, mivel eleve túltermelési válság van, mióta az EU-ban 2014 tavaszán megszüntették a termelést korlátozó kvótarendszert, majd néhány hónappal később Oroszország megtiltotta az európai élelmiszerek importját. A magyar vásárló tehát legfeljebb annyit fog érzékelni, hogy mostantól még több import tej kerülhet a polcokra.

Ami hosszabb távon igazán emelheti az árat, az éppen a mostani helyzet – figyelmeztetett Istvánfalvi Miklós. A termelők egy része ugyanis kénytelen lesz felhagyni a termeléssel, de legalábbis csökkenteni azt, ezért teheneket vághatnak le. Így pedig szép lassan hiány keletkezhet, akkor pedig valóban megnövekedhet a termék ára.

A tej ára azonban most többéves mélyponton van, 70-75 forint körül, ami az ágazati szereplők szerint a túléléshez is kevés. Pláne úgy, hogy a kiskereskedelemben nem csökken hasonló ütemben a termék ára – és jobbára akkor is inkább azért, mert külföldről dömpingáron kerül be valamilyen termék. Az Agrárkutató legfrissebb elemzése szerint januárban az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal volt alacsonyabb a nyerstej felvásárlási ára, ehhez képest a KSH adatai szerint a 2,8 százalékos friss tej 10, a trappista tömbsajt pedig 9 százalékkal lett olcsóbb.

A termelők emiatt is tüntetnek pénteken. Mint Istvánfalvi Miklós elmondta, most a nagykereskedőkkel szemben nemcsak a gyanúsan olcsó import, de a hamisított termékek forgalmazása miatt is. Erre pedig még mindig van tér, például a tejfölöknél, ahol előfordul, hogy jóval olcsóbb kókuszzsírral helyettesítik a tej alapanyag egy részét.

A trükközés másik bevett formája az import áfájának az elcsalása. Emiatt is szeretnének áfacsökkentést, amely ráadásul magával hozhatná a fogyasztói ára csökkenését is; ettől azonban a kormány elzárkózik.