EP-választás: hamarosan eldől a versenyzők száma

-

A pártok kedd délután négyig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.


Sokan nekivágtak volna, de volt, akinél a lendület hamar elfogyott. 36 párt akart indulni – ennyit vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság –, de közülük csak 22 párt vagy pártszövetség kérte ki az ajánlóíveket.

A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció már összegyűjtötte és leadta az ajánlásokat, őket nyilvántartásba is vette az NVB. A Fodor Gábor vezette Liberális Párt itt is közös listát akart volna a baloldalon, ám a többiek nem voltak partnerek, így Fodor bejelentette, nem indulnak.

A többi párt aktivistái még gyűjtik az aláírásokat. Az ajánlóívekre itt is nagyon kell figyelni: a pártoknak az összeset vissza kell vinniük, különben óriási bírságot kaphatnak. Az országgyűlési választáson indulóknak összesen 1,8 milliárd (!) forintos büntetést sikerült összeszedniük a késve vagy egyáltalán le nem adott ajánlóívek miatt. Az kétséges, hogy az adóhatóság be tudja-e szedni ezt a pénzt egyáltalán. Az EP-választás május 25-én lesz, Magyarországról 21 képviselő kerülhet be az Európai Parlamentbe.