EP: ne lőjék a civileket

Fotó: Hans Lucas / �VIRGINIE NGUYEN HOANG

-

A polgári lakosság elleni támadások maradéktalan beszüntetésére szólította fel csütörtökön megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) a szíriai polgárháborúban érintett felek mindegyikét, különösen a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsimet és Oroszországot.


Az EP strasbourgi plenáris ülése 508 igen szavazattal, 50 ellenében, 56 tartózkodás mellett fogadta el a hatpárti határozattervezetet, amelynek benyújtói között ott volt az uniós parlament négy legnagyobb képviselőcsoportja, a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális és az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció.

Az állásfoglalásban határozottan elítélték az ENSZ és a Szíriai Vörös Félhold segélykonvoja elleni előző hónapi támadásokat, amelyek a nemzetközi humanitárius jog "súlyos és riasztó megsértését jelentik és esetlegesen háborús bűntettnek is minősíthetők".

A képviselők felszólították az érintett feleket, hogy tegyenek hiteles és azonnali lépéseket az ellenségeskedések leállítására, biztosítsák, hogy a humanitárius szervezetek gyors, biztonságos és akadálytalan módon elérhessék a szükséget szenvedő lakosságot.

A dokumentumban sürgették, hogy a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) valamennyi résztvevője "folytassa a tárgyalásokat a szilárd tűzszünet megteremtése érdekében, valamint hogy dolgozzanak erőteljesebben a szíriai helyzet tartós politikai rendezésének eléréséért".

A nyugati hatalmak háborús bűncselekményekkel vádolják az Aszad-rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék az észak-szíriai Aleppó város lázadók ellenőrizte, keleti negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.