EP-kampány - ellenzéki „low budget”

Fotó: /

-

Igazi spórolós kampány az idei Európai Parlamenti választásoké, legalábbis a magyar ellenzéki pártoknak. MIndegyikük csak a töredékét költi el az országgyűlési választásokra fordított összegnek és mivel nincs állami támogatás, lényegében a spórolt pénzeiket élik most fel.


MSZP: tízmilliós nagyságrend

Az MSZP nem kapott az európai pártcsaládtól pénzt a kampányra - mondta Szanyi Tibor EP listavezető, aki szerint egyébként ilyenre nincs is lehetőség. A szocialistáknak nincs kampányköltségvetésük, azt sem tudta megmondani, mennyibe kerülhet a kampány. „Sem teheráni, sem moszkvai kapcsolataink nem olyan jók, Simicska Lajosunk sincs, addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér.” Aki 100 milliárdokban gondolkodik, rossz úton jár - húzott mégis egy felső határt Szanyi. Óriásplakát-háború helyett a netes reklámokban bíznak, és az aktivistáikra támaszkodnak.


A Jobbik a spórolt pénzéből kampányol

A Jobbik főleg a spórolt pénzéből fedezi az EP-kampányát. Szabó Gábor pártigazgató elmondta: mivel 2011-ben és 2012-ben még nem lehetett tudni, hogy 2013-ban a kormánytöbbség milyen bőkezű kampányfinanszírozást szavaz meg az országgyűlési választásra - a Jobbik az egyéni jelöltjei után 597 millió forintot kapott -, ezért azokban az években komoly tartalékokat halmoztak fel. Ezek egy részét, illetve a májusban már érkező idei állami párttámogatást használják fel az EP-kampányra. Az ellenzéki párt néhány tízmillió forintot költ a májusi választásra - mondta Szabó Gábor. Mint fogalmazott: az EP-kampány egy rövid és nem annyira aktív időszak, mint, mondjuk, az önkormányzati, vagy az országgyűlési választás. Megerősítette, hogy a Jobbik nem vesz igénybe támogatást az uniós pártcsaládjától.


-


Együtt-PM: 50 millió

Az Együtt-PM 50 millió körüli összeget költ a kampányra - mondta Jávor Benedek, az EP lista második helyezettje. (Marketingokokból a listát Bajnai Gordon vezeti.) Végleges számok ott sincsnek. Ők a választási eredmény után járó párttámogatásból is költenek, késleltetett számlafizetéssel. A kiadások egy részét magánadományokból fedezik. Aktivistákkal jól állnak, az utcai jelenlétre koncentrálnak.


DK: 10 millió támogatóktól

A Demokratikus Koalíció annyit költ kampányra, amennyit a támogatóktól és tagoktól össze bír szedni. Ez jelenleg 10 millió forint - tudtuk meg Varju László pártigazgatótól. Szeretnének többel gazdálkodni, ezért még kérnek pénzt. A következő napokban döntenek arról, hogy az állami támogatásból költenek-e az EP-kampányra. Az Államkincstártól most kapták meg a végleges számot, így már legalább kalkulálni tudnak a pénzzel. (Update: cikkünk megjelenése után Varju László azt mondta, 3-4 millióval lépik túl a keretet, bár ezt a pénzt lényegében megelőlegezik a későbbi adományok reményében.) Gyurcsány épp most büszkélkedett a Facebookon azzal, hogy politikai pályafutása legolcsóbb reklámfilmjét készítették el. Egy 30 másodperces filmről van szó, amelyben a saját autójában ülve beszél, a filmet önkéntes, díjazás nélkül dolgozó emberekkel, operatőrrel és vágóval forgatták. Azt viszont nem úszta meg, hogy fizetett hirdetésként juttassa ezt el sokakhoz a Facebookon.


LMP: pár millió

Az LMP pár milliót költ a kampányra, „korábban megspórolt LMP-s pénzekből” - tudtuk meg a sajtóosztálytól. Többnyire online kampányra készülnek. A cikk összeállításához kerestük az Európai Néppártot és a Fideszt is, azonban egyelőre nem kaptunk választ egyikőjüktől sem.A baloldalon nagyobb a tét

A baloldali pártoknak egyébként nemcsak az európai jelenlét miatt fontos a szereplés: az erőviszonyokat mérnék fel vele. Ami első körben az önkormányzati választás előtti alkudozásnál jöhet jól, később akár a baloldal „újraosztásánál”, illetve annak kísérleténél is érvelhetnek azzal. A pártvezetők sorsa is a tét: az MSZP-ben már most, az országgyűlési választás után sok az elégedetlen, kérdés, hogy egy nagyon rossz szereplés esetén is megvárják-e a tisztújítással az önkormányzati választást. Gyurcsány Ferenc bejelentette, ha nem jut be képviselőjük, beadja lemondását. Az Együtt-PM-nél is tisztújítás lesz a választás után.


11-3-3-2-2-0?

Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, a legutolsó Nézőpont Intézetes felmérés szerint a Fidesz elvinné a mandátumok felét (11-et), az MSZP és a Jobbik 3-3, az Együtt-PM és az LMP 2-2 mandátumra számíthat. A DK a mostani felmérés szerint nem jut be.