EP-elnök: Abszurd és aljas a magyar kvótareferendum

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bot

-

Martin Schulz szerint Orbán Viktor az „egyik legravaszabb a jobboldali populisták között”.


A német szociáldemokrata politikus a Stern magazinnak adott interjújában beszélt arról, hogy az EU-ban vannak szolidáris és nem szolidáris tagállamok. A menekültek európai uniós tagországok közötti szétosztására szolgáló eljárásról elmondta, hogy a képlet a „terhek méltányos elosztását hivatott garantálni, és nem elsősorban arra való, hogy minden polgár megértse". Bőven elég lenne, ha az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői megértenék, hogy miről van szó, de ez "sajnos" nem sikerült - tette hozzá.

Amíg az olyan emberek, mint Orbán Viktor azt mondják, hogy „a menekültpolitika nem ránk tartozik, ez német probléma”, addig Európa nem tud megbirkózni a kihívással –mondta Martin Schulz arra a kérdésre, hogy a menekültek befogadásától elzárkózó kelet-európaiakra gondol-e.

Arról, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodása előirányozza 72 ezer menekült tagországok közötti elosztását, elmondta, hogy Orbán Viktor "már bejelentette, hogy népszavazást kell erről tartania".


Képzeljük csak el! Népszavazás arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1290 menekültet! Ez nem csak abszurd. Ez aljas is

– jelentette ki az EP elnöke.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor vajon nem értette-e meg Európát, azt mondta, hogy nem szabad alábecsülni a magyar miniszterelnököt, mert „ő az egyik legravaszabb a jobboldali populisták között".

Arra a felvetésre, hogy talán értelmesebb lenne nem küldeni menekülteket az olyan idegenellenes társadalmakba, mint a magyar, azt mondta, hogy ezzel csak "azok nyernének, akik a leghangosabban balhéznak". Kifejtette, hogy a menekülteknek meg kell mondani, hogy a védelemhez fűződő joghoz nem jár lakóhely-választási jog, és nem mehet mindenki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába, mert az összes többi európai ország is védelmet nyújt az üldöztetéstől.

Megjegyezte, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".

Arra a kérdésre, hogy mi volna olyan rossz abban, ha Orbán Viktor Magyarországa nem lenne EU-tag, Martin Schulz kifejtette, hogy az uniós tagság megszüntetése "rossz lenne Magyarországnak", és Európának is. A tagság megvonásával Magyarországot "a nemzetközi hatalmi politika játékszerévé tennénk" - tette hozzá.


Szijjártó Péter külügyminiszter reakciója:

Martin Schulz ne nézze le a magyar embereket! A magyarok pontosan értik, hogy miről szól a kötelező betelepítési kvóta, és joguk van elmondani a véleményüket. A magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, különösen így van ez a brüsszeli, a párizsi és a törökországi merényletek után.

Magyarország a kötelező betelepítési kvótát megtámadta az Európai Bíróságon, a kvótáról szóló minden jövőbeli döntéssel kapcsolatban pedig népszavazást kezdeményezünk.

Miközben az Európai Parlament elnöke otromba módon kritizálja Magyarországot, a valóság már Brüsszelben is ránk rúgta az ajtót, a jelenlegi tudásunk szerint legalább 34 ember halálát okozva.

Ideje lenne, hogy Martin Schulz is felébredjen csipkerózsika álmából, és ostoba vádaskodás helyett a valóságos megoldásokat keresse.