EP: A tagállamok tegyenek többet az LMBT-közösségek védelméért

Fotó: Europress/AFP/Jean-Pierre Clatot / Europress/AFP/Jean-Pierre Clatot

Az Európai Uniónak törekednie kell a leszbikus, meleg, biszexuális, illetve transznemű (LMBT) emberek alapvető jogainak védelmére – hangsúlyozza az Európai Parlament által kedden Strasbourgban megszavazott állásfoglalás.


Az EU bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökségének tavalyi LMBT-felmérése szerint e közösség tagjainak 47 százaléka tapasztalt már az unióban hátrányos megkülönböztetést vagy zaklatást, 26 százalékuk pedig fizikai bántalmazás vagy erőszakos fenyegetés áldozatává vált. „A homofóbia nem tolerálható tovább Európában. (...) Túl régóta élünk félelemben. Inkább nem fogjuk meg egymás kezét az utcán, tartunk a megjegyzésektől, attól, hogy távoznunk kell a bérelt lakásból, az iskolából vagy a munkahelyről. Jelentésem szerint az uniónak lépnie kell, hogy mi is élvezhessük az EU-ban mindenkit megillető jogokat” – jelentette ki az előterjesztő, Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti képviselő (képünkön). A 394 szavazattal, 176 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP sajnálatát fejezte ki, hogy az LMBT-emberek alapvető jogai nem mindig érvényesülnek teljes egészében az unióban. Felszólítja az Európai Bizottságot, a tagállamokat és az EU ügynökségeit, hogy közösen dolgozzanak ki szakpolitikai lépéseket – a nemek, a fogyatékosság vagy a nemzetiség alapján történő megkülönböztetés elleni stratégiákhoz hasonlóan – az LMBT-jogok védelmére is. Az állásfoglalás szerint az oktatási és ifjúsági programokban támogatni kell az egyenlőséget és a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát, segíteni kell a bevált gyakorlatok – tananyagok, zaklatásellenes és megkülönböztetésellenes szakpolitikák – cseréjét a tagállamok között. A tagállamoknak be kell vezetniük vagy felül kell vizsgálniuk a nemi hovatartozás jogi elismerésének folyamatait abból a célból, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák a transznemű személyek méltósághoz és testi épséghez való jogát. A rasszizmus, illetve az idegengyűlölet bizonyos formái ellen büntetőjogi eszközöket biztosító uniós keretszabályozást terjesszék ki az előítéletes bűncselekményekre és a szexuális irányultságon alapuló gyűlöletre való uszításra is – javasolta az EP.


Magyarország: elégtelen

Magyarországon az LMBT-közösséget megillető jogok még meglehetősen szűk körűek. Az Index például nyáron arról írt, hogy az új alaptörvény bevezetésével Magyarország szembefordult az európai trendekkel: ott bővítik, Magyarországon szűkítik a jogok körét. Ráadásul a magyar közmédia is asszisztál a melegek rossz társadalmi hírének fenntartásához azzal, hogy legutóbb a Paks-ellenes Együtt-PM tüntetés egyik szereplőjének megemlítésénél konzekvensen felemlegették a férfi szexuális hovatartozását. Akkor az érintett tüntető így nyilatkozott a VS.hu-nak: nem először támadták a közmédiában amiatt, hogy a férfiakat szereti, de mint mondta, „az én szabadságérzékem sokkal nagyobb ennél, semmi esély nincs arra, hogy az ilyen jellegű támadásokkal meg tudjanak félemlíteni”.