Enyhített ítéletek a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyében

Forrás: MTI/MTVA

-

A szülők, a nagyszülők és az orvos enyhébb ítéletet kaptak. A varázsvesszővel dolgozó a természetgyógyász büntetését súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla.


Az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék tavaly májusban 15 év börtönre ítélte a 2013-ban halálra éheztetett, másfél éves agárdi kisfiú anyját, apját és anyai nagyszüleit. Az elsőfokú bíróság a szülőket és a nagyszülőket társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek. Az ötödrendű vádlott természetgyógyászra 2 év, 3 évre felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, és 5 évre eltiltották a bioenergetikusi foglalkozás gyakorlásától. A hatodrendű vádlott háziorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év fogházat kapott első fokon, 2 évre felfüggesztve.

A táblabíróság jogerős ítéletében a szülők büntetését 12-12 év börtönre enyhítette. Az indoklás szerint a törvényszék a maximális büntetést szabta ki, a másodfok azonban figyelemmel volt a vádlottak korlátozottságára. Orvosi vélemény szerint ugyanis a szülők az egészséges étkezés megszállottjai voltak, tudatuk beszűkült, ezért enyhítették büntetésüket. A másodfok a szülők esetében mellőzte a társtettesi minősítést. A nagyapa büntetését 10, a nagymamáét 9 év börtönre enyhítette az ítélőtábla, és társtettes helyett bűnsegédként ítélte el őket.

A szülők és a nagyszülők leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

A természetgyógyászt foglalkozás körben elkövetett veszélyeztetésben találták bűnösnek, és a büntetését 3 év letöltendő börtönre súlyosították, és végleg eltiltották az alternatív gyógyászattól. A bíróság szerint ugyanis nem gondatlan volt, hanem szándékosan szegte meg szakmája szabályait, és nem hívta fel a szülőket, hogy forduljanak orvoshoz.

Az ítélőtábla a doktornő büntetését 6 hónap – 2 évre felfüggesztett – fogházra enyhítette az idő múlására és arra hivatkozva, hogy az ő magatartása nem volt oksági kapcsolatban a gyermek halálával – elmulasztotta azonban a kisfiú egyéves állapotfelmérését.

Az indoklás szerint a gyerek egészségesen született, nem volt fejlődési rendellenessége. 4 hónapos kora körül kezdett kialakulni a vízfejűsége, amelyet kórházban kellett volna kezelni. A szülők azonban természetgyógyászhoz fordultak, aki a bíróság szerint varázsvesszővel próbálta a gyermeket gyógyítani egészen a haláláig.

A gyermek megdöbbentő állapotban volt, amikor 18 hónapos korában meghalt, mindössze 4,5 kiló volt a szokásos 10-12 helyett. A szakértő szerint ha időben kapott volna orvosi ellátást és megfelelő táplálást a gyerek, akkor életben marad; a szülők hiába adtak enni neki, a betegsége miatt minden kijött belőle, holott gyógykezeléssel ezt meg lehetett volna szüntetni.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást, hogy az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak az orvosi kezelés elmulasztása miatti magatartása és a gyermek halála között ok-okozati összefüggés van.

A tárgyalás kezdetén a szülők és nagyszülők csak annyit mondtak, csatlakoznak a védőjük által elmondottakhoz, a természetgyógyász és a doktornő pedig arról beszélt, sem szándékosan, sem gondatlanságból, sem közvetve, sem közvetlenül nem volt közük a gyermek halálához.

A másfél éves kisfiú 2013 áprilisában halt meg Agárdon. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál vízfejűség, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála.

A jó anyagi körülmények között, egy házban élő szülők és anyai nagyszülők a csecsemő gondozásáról, táplálásáról, az egészségügyi szakemberek, így a természetgyógyász kiválasztásáról is közösen döntöttek.