ENSZ: ne féljünk a menekültektől!

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

Több szíriai menekült befogadását sürgette a világ kormányaitól szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki egyben azt is kérte, hogy emelkedjenek felül a menekültekkel kapcsolatos félelemkeltésen.


A világszervezet vezetője nyitotta meg azt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által szervezett, egynapos genfi konferenciát, amelynek célja megvitatni, hogy a polgárháborús menekültek miként kaphatnának lehetőséget a legális bevándorlásra.


Ban Ki Mun arra kérte a konferencián részt vevő több mint 90 országot, hogy az emberiesség nevében legyenek szolidárisak, alakítsanak ki új és pótlólagos lehetőségeket a szíriai menekültek számára. Mint mondta, szó lehet újabb áttelepítésekről, emberiességi befogadásokról, családegyesítésekről, akárcsak tanulási és munkalehetőségek felajánlásáról.

A főtitkár egyebek közt azzal érvelt, hogy a fogadó országok csak nyerhetnek a menekültek befogadásával, mert ezek az emberek újabb képességeket, tapasztalatokat jelenthetnek az öregedő európai munkaerő szempontjából.

A világszervezet adatai szerint több mint 4,8 millióan menekültek el eddig Szíriából, és további 6,5 millióan váltak földönfutóvá saját hazájukban. Az ENSZ menekültügyi főbiztosának, Filippo Grandinak a hivatala szerint eddig harminc ország 162 ezer olyan menekült befogadását vállalta, akiket más országokból telepítenének át.

A konferencián egyben arra szólították fel a Szíriát övező országokat, legyenek szolidárisak. Törökország, amely mintegy 2,7 millió szírt fogadott be, jó kezdetnek, de nem elégségesnek mondta az UNHCR által kitűzött ama célt, hogy az elkövetkező három évben letelepítsék a szíriai menekültek tizedét.