ENSZ: ideggázt vetett be a szír kormány

Fotó: ANADOLU AGENCY / Majd el Halebi

-

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértőiből álló nyomozócsoport - angol rövid nevén: JIM - a szíriai kormányt teszi felelőssé az idén április 4-én az észak-szíriai Hán Sejkúnban ideggázzal elkövetett támadásért - adta hírül az AP.


Az amerikai hírügynökség csütörtökön jutott hozzá a JIM jelentésének főbb meglátásaihoz és következtetéseihez.

A nyomozócsoport szakértői megerősítették az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia első vizsgálódásainak eredményét, miszerint egy szíriai katonai repülő dobott le szarin gázzal töltött bombát Hán Sejkúnban, amivel csaknem száz ember - köztük sok gyermek - halálát okozta. A támadás világszerte felháborodást keltett, következményeiről fotók és videók készültek, amelyeken többek közt haldokló gyermekek láthatók.

Szíria kormánya és annak szövetségese, Oroszország váltig tagadta, hogy a kormányerők követték volna el a tömeggyilkosságot. Damaszkusz és Moszkva azt állította, hogy a szíriai felkelőknek egy olyan fegyverraktára ellen hajtottak végre légicsapást, amelyben mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő, és azokból szabadulhattak el a harci gázok.

Oroszország egyébként nincs kibékülve a JIM-mel: rendszeresen hevesen bírálja, és kétségbe vonja vizsgálatai megbízhatóságát. E hét kedden meg is vétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai vegyifegyver-támadások ügyében nyomozó misszió mandátumának meghosszabbítását.

Ez volt a kilencedik alkalom, hogy Oroszország a Biztonsági Tanácsban élt vétójogával a szíriai kormány védelmében.

A nyomozócsoport létrehozásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött 2015-ben, mandátumát 2016-ban egy újabb évre meghosszabbították. Megbízatása idén november 17-én jár le.