ENSZ: gyerekek tízezreit molesztálták a Vatikán miatt

Fotó: Europress/AFP/Marwan Naamani - képünk illusztráció / Europress/AFP/Marwan Naamani - képünk illusztráció

Az egyház a hírnevét védte, nem a gyerekeket. Lesújtó jelentést tett közzé az ENSZ gyermekjogi bizottsága. Követeli a gyanúba keveredett papok menesztését. A Vatikán már ma válaszolni készül a jelentésre.


A világszervezet gyermekjogi bizottsága szerint a Vatikán rendre a katolikus egyház hírnevének megőrzését helyezte a gyermekek védelme fölé. Ezért aztán az utóbbi években olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg – olvasható a jelentésben. Az ENSZ szakértői kiemelték, hogy a szexuális bántalmazások elkövetőit egyik egyházmegyéből a másikba helyezték át azzal a céllal, hogy „eltussolják ezeket a bűncselekményeket”. Kifogásolta a bizottság, hogy az egyház nem tett lépéseket például annak érdekében, hogy megakadályozza a hírhedt írországi Magdolna-mosodák botrányának megismétlődését. (Az apácarendek által működtetett Magdolna-mosodákban 1923-tól egészen 1996-ig összesen legalább tízezer nőt és leányt dolgoztattak ingyen, embertelen - kényszermunkát idéző - körülmények között.) A jelentés szerzői szorgalmazták a mosodák, illetve az azokhoz hasonló intézmények működésének kivizsgálását annak érdekében, hogy a jogsértések elkövetőit felelősségre lehessen vonni, az áldozatoknak pedig teljes kártérítést lehessen biztosítani. A Ferenc pápa által decemberben a papi pedofília áldozatainak védelmére létrehozott bizottságnak valamennyi bántalmazási ügyet ki kell vizsgálnia, és a vizsgálatnak arra is ki kell terjednie, hogy az egyházi hierarchia hogyan kezelte ezeket az ügyeket – áll az ENSZ-jelentésben, amely követeli a pedofilgyanúval illetett papok azonnali eltávolítását posztjukról. A gyermekjogi bizottsága felkérte a Vatikánt, hogy fogadja meg az ajánlásokat, és az ügyben tegyen jelentést 2017-ig. A Vatikán várhatóan órákon belül közleményben reagál a bírálatokra. A januári genfi meghallgatáson a vatikáni delegáció tagadta, hogy a Szentszék eltussolt volna gyermekbántalmazási ügyeket.


A katolikus egyház néhány pedofilbotránya (forrás: BBC)

Németország – Egy pap, Andreas L. beismerte, hogy 2012 előtt egy évtizeden át  280 alkalommal abuzált három fiút. Egyesült Államok – Közfelháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy két bostoni pap, Paul Shanley és John Geoghan gyerekeket erőszakolt meg a 90-es években. Belgium – Bruges püspöke, Roger Vangheluwe 2010 áprilisában lemondott, miután beismerte, hogy éveken át zaklatott szexuálisan egy fiút. Olaszország – Az olasz katolikus egyház 2010-ben elismerte, hogy a megelőző évtizedben mintegy 100 pedofil papról kapott bejelentést. Írország – Egy 2009-es jelentés arról számolt be, hogy a katolikus egyház által fenntartott iskolákban és árvaházakban gyakorlatilag az egész 20. században általános volt a gyerekek szexuális és lelki bántalmazása.