ENSZ-főbiztos: a magyar intézkedések nemzetközi jogokat sértenek

-

A migrációs válságot érintő intézkedéseivel Magyarország nemzetközi jogokat sértett - jelentette ki Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön. A magyar kormány politikáját idegen- és muzulmánellenesnek nevezte.


Megrémítenek a magyar hatóságok által hozott kegyetlen és egyes esetekben törvénytelen intézkedések, amelyek az utóbbi napokban születtek

– fogalmazott az ENSZ emberi jogi képviselője, utalva arra, hogy a hatóságok nem engedélyezik a migránsoknak az ország területére való belépést, őrizetbe veszik őket és „aránytalan erőszakot" alkalmaznak velük szemben. Felrótta, hogy „a hatóságok újságírókat támadnak meg és videoanyagokat foglalnak le tőlük."


Al-Husszein szerint azok az új törvények, amelyek értelmében az illegális határátlépés bűncselekménynek minősül, nem összeegyeztethetők azzal, amit Magyarország az emberi jogok betartása terén vállalt.

Az Európai Unió országaiba igyekvő közel-keleti és afrikai menekülteknek nincs más lehetőségük, mint hogy embercsempészekre hagyatkozzanak - tette hozzá.

A főbiztos felszólította az EU-t, sürgősen hozzon az emberi jogokat jobban szem előtt tartó intézkedéseket, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mindeddig nem sikerült határozott, elvi alapokon nyugvó lépésekről döntenie a válság kezelése érdekében.