ENSZ: a klímaváltozás visszafordíthatatlan és mindenkit érint

Fotó: Europress/AFP/Dreamworks/Paramount / Europress/AFP/Dreamworks/Paramount

A legújabb, Japánban tartott klímacsúcson publikált ENSZ-jelentés szerint a klímaváltozás hatásai súlyosak, áthatóak és visszafordíthatatlanok.


A hétfőn publikált jelentés a legátfogóbb tanulmány, ami a témában eddig készült. A klímaváltozás hatással lesz nem csak az egészségünkre, de az emelkedő átlaghőmérséklet veszélyezteti az élelmiszerellátást és az általános biztonságot is. A gleccserek és a jelenleg állandóan fagyott területek felolvadása miatt megemelkedett az óceánok vízszintje, és ennek klímaváltozásra gyakorolt hatása már ma is érzékelhető a partmenti országokban.


Ellenállni: nehéz, de nem reménytelen vállalkozás!

A Guardian összefoglalója szerint az élelmiszerellátás akadozásához, vízhiányhoz és az egyenlőtlenségek növekedéséhez vezethet a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozás. A klímaváltozás már eddig is nehezítette az élelmiszerellátást, és a helyzet ráadásul folyamatosan romlik is: rizshiánnyal már napjainkban is számolhatunk. A hiány és az ennek következtében növekvő élelmiszerárak pedig lázongásokat vetítenek előre. De az elvándorlást is erősítheti a klímaváltozás. Ez napjainkban sem ismeretlen jelenség, a víz- és ételhiány pedig még jelentősebb, keletről nyugatra történő migrációt okozhat. De az e nyomán feltörő konfliktus nem feltétlenül államközi lesz: elég, ha csak városok csapnak össze a mezőgazdaságban érintettekkel, akik ételért cserébe vizet követelnek majd. Az egyenlőtlenségek is csak növekedni fognak a klímaváltozás miatt. Nem lesz könnyű a helyzete a gazdagabb országban élő szegény lakosságnak, éppúgy, mint a fejlődő országok szegényeinek - állapítja meg a jelentés. Az egyetlen megoldás: minél hamarabb csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, gátakat kell építeni a tengerpartokon és megkönnyíteni az esetlegesen szükséges kitelepítéseket. A nehéz, ám nem reménytelen feladat: minél inkább elszigetelni a szárazföldieket az árvizektől és a hasonló pusztító következményektől. „A klímaváltozás miatt bekövetkező csapások mindenkit érinteni fognak” – jelentette ki a BBC szerint Rajendra Pachauri, az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) elnöke. A World Meteorological Organization főtitkára, Michel Jarraud szerint korábban lehetett a tudatlanságra hivatkozni, de ma már ezzel sem lehet takarózni, ha a környezetszennyezésről van szó. Ahogy egyre nő az átlaghőmérséklet emelkedésének mértéke, úgy lesz még nehezebb igazodni az élővilágnak az új körülményekhez.