Ennyivel fizet majd többet a tévézésért

Fotó: Pixabay / wilkernet

-

A szolgáltatók két kereskedelmi csatornának is fizetnek majd, ezért árat emelhetnek.


Mintegy 300 forinttal kérnek többet a kábelszolgáltatók az előfizetőktől amiatt, hogy díjat kell fizetniük a TV2 és az RTL Klub műsoraiért – írja a Világgazdaság. A két kereskedelmi csatorna a legtöbb kábelszolgáltatóval megállapodott arról, hogy mennyit fizessenek a műsoraik terjesztéséért. Egy idei kormányrendelet tette lehetővé egyes, korábban szabadon fogható és ingyenesen sugározható tévécsatornáknak, hogy július 1-jétől programdíjat szedjenek a műsorszolgáltatóktól.

Azt pontosan nem tudni, mennyit szedhetnek be a tévés műsorkészítők a műsorterjesztőktől, így az sem világos, hogy a kábelszolgáltatók mennyit nyeltek le a költségekből, és mennyit hárítottak át a fogyasztókra. Annyi azonban látszik, hogy szinte minden nagy szolgáltatónál körülbelül 300 forinttal emelkednek a tarifák.

A fogyasztóknál eddig nem verte ki a biztosítékot a pár száz forintos áremelés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ügyfélszolgálatához eddig egy tucat e-mail és telefonos panasz érkezett, ezekben a díjat és annak mértékét kifogásolták. Az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján az előfizetői szerződést a szolgáltató egyoldalúan is módosíthatja, ha azt jogszabályváltozás indokolja.